ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τις επενδύσεις προανήγγειλε ο Χαρίτσης

Τον εκσυγχρονισμό το νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως για το ΠΔΕ ισχύει θεσμικό πλαίσιο του 1955. «Γι’ αυτό, το επόμενο διάστημα λαμβάνουμε πρωτοβουλία για σχετική νομοθετική μεταρρύθμιση και καλούμε την αντιπολίτευση να φέρει τις προτάσεις της», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης ότι το πλεόνασμα επιτεύχθηκε γιατί δεν υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είπε ότι η κριτική αυτή «προκαλεί γέλιο ακόμη και σε πρωτοετείς φοιτητές των Οικονομικών σχολών».

Όπως πρόσθεσε, το πλεόνασμα που έχει προκύψει «είναι αποτέλεσμα της διεύρυνσης τη φορολογικής βάσης, της πάταξης φοροδιαφυγής, της υπεραπόδοσης του ΕΦΚΑ», ενώ τόνισε ότι το ΠΔΕ είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και δεν παίζει ρόλο στη δημιουργία πλεονάσματος.

Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά βρίσκεται στην κορυφή της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων, ενώ ανέφερε ότι, από τη συνεργασία που προωθείται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα εισρεύσουν στην ελληνική Οικονομία άλλα δύο δισ. ευρώ και μαζί με τα έξι δισ. από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, το συνολικό ποσό θα φθάσει στα οκτώ δισ.