ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθειά το χέρι στην τσέπη – Αυτά είναι τα νέα βάρη του 2018

Παγίδες για χιλιάδες φορολογούμενους, ιδιοκτήτες ακινήτων, οφειλέτες με χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, κατοίκους νησιών του Βορείου Αιγαίου αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση εξαιτίας του όρου για ταχύτερη μείωση του αφορολόγητου εφόσον απειληθούν οι στόχοι στα πλεονάσματα, κρύβει η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης δανειστών για την 3η αξιολόγηση, όλα τα μέτρα της οποίας θα αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Από τις νέες παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν σταδιακά το 2018 ξεχωρίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο, που εκτιμάται ότι θα κάνουν και τη διαφορά στις φορολογικές εισπράξεις. Οι απλήρωτοι φόροι του μνημονίου βρίσκονται μία «ανάσα» από το ψυχολογικό όριο των 100 δισ. και σε συνδυασμό με τα 20 δισ. των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία συνιστούν την πιο μεγάλη «κόκκινη» οφειλή στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο, η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να βγάλει στο σφυρί σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και γκαράζ στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία (όπως ισχύει για τα χρέη προς τις τράπεζες). Οι εισπρακτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περιμένουν τη σχετική υπουργική απόφαση που θα υπογράψουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Πιτσιλής και θα καθορίζει αυτή τη διαδικασία.

Εκτός από τους πλειστηριασμούς, «πικρό ποτήρι» θα πιούν το νέο έτος όλοι οι ιδιοκτήτες από τις αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ με σκοπό τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Άλλωστε μόνο η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές από τον Μάρτιο θα αλλάξει γενικότερα τον χάρτη της φορολογίας στα ακίνητα, ενώ μεγάλη αναστάτωση και νέα βάρη σε μια «πεθαμένη» κτηματαγορά θα επιφέρει η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Ειδικότερα, το φορολογικό «πακέτο» του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπει:

1.Μείωση μισθών-συντάξεων λόγω κατάργησης έκπτωσης φόρου 1,5%

2.Επιβάρυνση από κατάργηση έκπτωσης φόρου ιατρικών δαπανών

3.Μείωση 50% επιδόματος θέρμανσης

4.Απώλεια 100 δόσεων από 1η μέρα που νέα οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη

5.Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για χρέη στο Δημόσιο

6.Φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία καταλύματα (0,5€-4€/ημέρα)

7.Αύξηση ΦΠΑ σε 27 νησιά

a.Χαμηλός από 5% στο 6%

b.Μεσαίος από 9% στο 13%

c.Υψηλός από 17% στο 24%

8.Φόρος 15% έως 45% σε ενοικιάσεις μέσω Airbnb

9.Κατάργηση απαλλαγής 50% οινοπνευματωδών στα Δωδεκάνησα: 13εκ.€

10.Αυξήσεις εισφορών επαγγελματιών από αλλαγή τρόπου υπολογισμού

11.Μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή συντάξεων

12.Κατάργηση ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους

13.Κατάργηση του αφορολόγητου 25% σε βουλευτές-δικαστικούς

«Κλειδί» το ΔΝΤ για την επιβολή νέων μέτρων

Άλλο… δράκο, για τους πολίτες αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση, που κρύβει το επικαιροποιημένο μνημόνιο είναι και ο κίνδυνος για νέα δημοσιονομικά μέτρα. Το κείμενο αφήνει «παράθυρο» κατάθεσης νέας διάταξης στη Βουλή, μέχρι τον Μάιο του 2018, σε περίπτωση που το ΔΝΤ κρίνει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 δεν επιτυγχάνεται.

Το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί παρακινδυνευμένη την πρόβλεψη για το πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς (θεωρεί ότι χωρίς μέτρα δεν θα ξεπεράσει το 2,2%), τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ακόμη πιο πάνω τον πήχη όντας σίγουρη ότι θα πετύχει 3,82% ή επτά δισ. ευρώ. Σε άλλο σημείο της συμφωνίας προβλέπεται η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

πηγή: ant1