ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σουλτς: Θα δημιουργηθεί θέση Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών

«Θα υπάρξει ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών», δήλωσε ο Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στην απάντηση που πρέπει να δώσει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση στις προτάσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Το έγγραφο στο οποίο καταλήξαμε αποτελεί μεταστροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική», δήλωσε ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF που θα μεταδοθεί αργότερα απόψε. Στο 28σέλιδο κείμενο που προέκυψε από τις πενθήμερες διερευνητικές συνομιλίες αναφέρεται ότι η πιθανή κυβέρνηση «μεγάλου» συνασπισμού δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με τον κ. Μακρόν, στη βάση των προτάσεών του για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στο μέλλον, στην μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας, το θέμα δεν θα είναι πλέον να λέμε σε άλλες χώρες πώς θα χειριστούν τα δημοσιονομικά τους, αλλά το να κάνουμε την ίδια την Ευρώπη ισχυρή στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Σουλτς σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Τόνισε ωστόσο ότι μια συζήτηση περί «κοινοτικοποίησης χρεών» στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «άνευ ουσίας», καθώς δεν επιτρέπεται από τις ίδιες τις Συνθήκες της ΕΕ. «Κατά τα άλλα όμως η κάλυψη του κινδύνου αναφέρεται στο έγγραφο, μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης του ΕΜΣ σε νομισματικό ταμείο», δήλωσε ο Αρχηγός του SPD και σημείωσε ότι στα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με την 'Αγγελα Μέρκελ.

Ο κ. Σουλτς δήλωσε ακόμη ότι υπολογίζει στη θετική ανταπόκριση του κόμματός του στην εισήγηση για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για τον «μεγάλο» συνασπισμό, καθώς, όπως είπε, «στις διερευνητικές πήραμε πολλά». Ο Αρχηγός του SPD απέφυγε πάντως να απαντήσει εάν ο ίδιος προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η συζήτηση για τα πρόσωπα θα γίνει μόνο στο τέλος των διαπραγματεύσεων, ενώ δεν επανέλαβε την πρόσφατη δήλωσή του, ότι ακόμη και σε περίπτωση «μεγάλου» συνασπισμού, ο ίδιος δεν επρόκειτο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό την κυρία Μέρκελ.