ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Εντός στόχων και χρονοδιαγράμματος η Ελλάδα

Στο EuroWorking Group της Πέμπτης «τα πράγματα πήγαν πολύ καλά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως τόνισε, διαπιστώθηκε ότι τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης «είναι σε πολύ καλό δρόμο» και η Ελλάδα «είναι εντός στόχων και εντός του χρονοδιαγράμματος».

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «έχουμε για πρώτη φορά ένα νομοσχέδιο που δεν έχει νέα μέτρα». Είπε επίσης ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης ξεκινά η συζήτηση για το χρέος και για την έξοδο στις αγορές.

«Κάθε φορά που μιλάω στην αίθουσα, δυστυχώς για την αντιπολίτευση (όχι για εμάς) τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από την προηγούμενη φορά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως πρόσθεσε, «τα spreads όταν μίλησα στον Προϋπολογισμό, ήταν 4,01 και τώρα είναι 3,88. Στην κατανάλωση, τα στοιχεία δείχνουν εντυπωσιακή κίνηση στην αγορά. Αυτά τα Χριστούγεννα σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση στην κατανάλωση. Για την πραγματική οικονομία, ο δείκτης για τη μεταποίηση δείχνει αύξηση-ρεκόρ παραγγελιών».

Για το θέμα των οικογενειακών επιδομάτων και τα «πυρά» που δέχονται οι συναφείς διατάξεις, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση, όλα τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από την επισκόπηση των δαπανών να κατευθυνθούν στην κοινωνία και ιδίως στις πολιτικές για το παιδί. «Η κριτική που ασκείται, αγνοεί ότι 730.000 οικογένειες θα έχουν όφελος, αγνοεί όσα κάναμε για το αφορολόγητο -ιδίως για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους- αγνοεί ότι το μέρισμα ευνοεί περισσότερο τις οικογένειες με τρία και με τέσσερα παιδιά, αγνοεί όσα γίνονται με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η κριτική ότι αυτή η κυβέρνηση αναδιαμόρφωσε τα οικογενειακά επιδόματα με πελατειακά κίνητρα, δεν έχει έδαφος», συνέχισε.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην εισαγωγή ειδικής απαρτίας για την κήρυξη απεργίας σε πρωτοβάθμιο επιχειρησιακό σωματείο. «Αν θεωρείτε ότι συνιστά ένα τεράστιο πρόβλημα η επίτευξη απαρτίας, τότε πρέπει να συζητήσουμε γιατί το εργατικό κίνημα έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο για να παλέψει και να κερδίσει μια απεργία», είπε.

Για την κριτική που ασκείται στις διατάξεις για την υπαγωγή επιχειρήσεων στο «υπερταμείο», ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «μπαίνουν στο υπερταμείο και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ και άρα δεν είναι απαραιτήτως προς ιδιωτικοποίηση».

Παράλληλα, ζήτησε νηφάλια συζήτηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που, όπως τόνισε, δεν αλλοιώνουν το προστατευτικό κέλυφος που ισχύει. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαστρέβλωση ότι 31.12.2018 τελειώνει ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη, διότι αυτό δεν ισχύει. Γνωρίζετε ότι και μόνο αίτηση υπαγωγής να έχει υποβάλει κάποιος στις 30 Δεκεμβρίου, έχει την προστασία που θα αποφασίσει το δικαστήριο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. 

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι οι δύο άδειες για καζίνο σε Μύκονο και Σαντορίνη θα είναι εποχικές, ώστε η λειτουργία τους να επιτρέπεται μόνο τους μήνες με τουριστική κίνηση, τόνισε πως η άδεια στην Κρήτη υπήρχε με νόμο από το 1994 και δεν δόθηκε, ενώ σημείωσε ότι η άδεια στην Φλώρινα έχει ήδη δοθεί.