ΔΙΕΘΝΗ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Νίμιτς με τους πρέσβεις Ελλάδας-Σκοπίων

Άρχισαν στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες για το Σκοπιανό, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Σε δηλώσεις του ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι πρόκειται για μια νέα συγκυρία, πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, καθώς αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με την αξίωση, η σύνθετη ονομασία που θα δοθεί στο γειτονικό κράτος να έχει ενιαία χρήση και να μην υπάρχει παράθυρο διπλής ονομασίας.

Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για μυστική διπλωματία, όταν οι στόχοι της διαπραγμάτευσης έχουν γίνει εντελώς ξεκάθαροι από την αρχή, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Υπογράμμισε ότι δεν έχει δοθεί τίποτα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται και να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του κ. Νίμιτς, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή και δεν είναι δεδομένο το αποτέλεσμά της.

Αιχμές κατά όσων ζητούν δημοψήφισμα για το θέμα άφησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος.

Εάν δεν βρεθεί λύση, η γειτονική χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Η ΝΔ, πάντως, ασκεί κριτική μιλώντας για μυστική διπλωματία από την κυβέρνηση που θέλει να κρύψει τις εσωτερικές της αντιφάσεις.

Τις εξελιξεις στο θέμα, αλλα και στην οικονομία, ενόψει του επικείμενου Eurogroup συζητά η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Νωρίτερα συνεδρίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι η επικέντρωση στο όνομα αποπροσανατολίζει και τροφοδοτεί τον εθνικισμό.

«Όχι» του ΝΑΤΟ σε ένταξη των Σκοπίων εφόσον δεν επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα

Εν τω μεταξύ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μεταβαίνει στα Σκόπια δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «MIA», ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ», σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ