ΔΙΕΘΝΗ

«Να μην υπάρχει μονοπώλιο στη χρήση του όρου Μακεδονία» επιμένει ο Ντιμιτρόφ

«Θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό, και για τις δύο πλευρές, εάν δεν υπήρχε μονοπώλιο στον όρο ‘’Μακεδονία’’ – αν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του όρου» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkaninsight. 

«Ουσιαστικά η λύση πρέπει να καλύψει πολλά στοιχεία, έτσι ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάψει την ταυτότητά μας, και να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει σαφέστερη διάκριση μεταξύ της χώρας της ‘’Μακεδονίας’’ και της περιοχής της Μακεδονίας» εξηγεί. 

«Η λύση είναι δυνατή, μόνο εάν δεν υπονομευθεί η ταυτότητα (της γείτονος)», διευκρινίζει ο Ντιμιτρόφ. «Η φύση της διαμάχης είναι τέτοια, που προξενεί φόβο… γι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη ‘’Δημοκρατία της Μακεδονίας’’ να είναι σαφές ότι η λύση δεν θα βλάψει την (εθνική) ταυτότητα» παρατηρεί.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ξεκαθαρίζει επίσης ότι «εάν επιτευχθεί συμβιβασμός, θα πρέπει επίσης να επιβεβαιωθεί σε δημοψήφισμα στη ‘’Μακεδονία’’. «Φυσικά, οι πολίτες μας έχουν τον τελευταίο λόγο (στη συμφωνία) – και εξαρτάται από εμάς να την εξηγήσουμε καλά» παρατηρεί. 

Επιμένει ότι είναι σημαντικό να υπάρξει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, «και οι προσπάθειες να είναι γνήσιες για να ξεπεραστεί το ζήτημα». 

Ο σκοπιανός υπουργός επαναλαμβάνει ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος». Ωστόσο, σε αντίθεση με κάποιους άλλους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, οι οποίοι δημιούργησαν την εντύπωση ότι η λύση για τη διαμάχη στο ονοματολογικό με την Ελλάδα, ο κ. Ντιμιτρόφ αναγνωρίζει τον κίνδυνο το θέμα της ονομασίας «να περιμένει για πιο κατάλληλη στιγμή». 

«Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να δεχτούμε την πιθανότητα να μην κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στο να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι να τα καταφέρουμε» σημειώνει. 

Αλλά, προσθέτει, τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα έχουν καθήκον να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να αξιοποιήσουν την τρέχουσα δυναμική. «Οι δύο χώρες έχουν καθήκον να αξιοποιήσουν την τρέχουσα δυναμική, προκειμένου να επιλύσουν ‘’αρχαίες διαφορές’’», προσθέτοντας ότι «Ελλάδα και ‘’Μακεδονία’’ πρέπει να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία».

Ο Ντιμιτρόφ τονίζει ότι μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά στη Θεσσαλονίκη είχε την αίσθηση ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν (σε λύση), λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη «τις προκλήσεις και τις ανησυχίες της άλλης πλευράς».

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι είναι στη δική μας δύναμη, τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα, για να αδράξουμε τη στιγμή» σημειώνει ο Ντιμιτρόφ.

«Ενθαρρύνουμε τον (σ.σ διαμεσολαβητή του ΟΗΕ) Νίμιτς, και αναμένω ότι την Τετάρτη θα θέσει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι – ένα πρώτο πλαίσιο που θα επιτρέψει ουσιαστική πρόοδο και διαπραγματεύσεις. Μετά από αυτό, θα συμμετάσχουμε πιο άμεσα και εμείς (οι δύο υπουργοί Εξωτερικών) θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων και από τις δύο χώρες» τονίζει.

«Από την άποψη αυτή, υπάρχει ένα κάποιος κίνδυνος, διότι συνήθως οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί συμμετέχουν όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Εδώ, δεν συμβαίνει αυτό, αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κίνδυνο» αναγνωρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος. 

Σημειώνεται ότι η συνάντηση που είχε ο Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου μιάμιση ώρα. 

skai.gr