ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αδειάζει» τον Καμμένο ο Βίτσας στην απόφαση για Σκοπιανό

«Είναι προς το συμφέρον της χώρας και έχει σημασία και για το ζήτημα της ειρήνης στα Βαλκάνια να λυθεί το λεγόμενο "σκοπιανό"» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας επισημαίνοντας την ανάγκη στο πλαίσιο της λύσης «να υπάρχει παγιοποίηση και σεβασμός των συνόρων έναντι όλων».

«Μην ξεχνάτε», επισήμανε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ,  «ότι τα Σκόπια ήταν ένα κράτος μέρος μιας ομοσπονδίας και δέχεται πιέσεις από άλλα κράτη», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην απόφασή της η οποία θα κινείται στην εθνική γραμμή: σύνθετη ονομασία, έναντι όλων, που θα αποκλείει τους αλυτρωτισμούς στα Βαλκάνια.

Για το αυριανό συλλαλητήριο σχολίασε ότι «αν θέλει κάποιος να πάει σε συλλαλητήριο, έχει δικαίωμα αλλά έχω κι εγώ δικαίωμα να το κρίνω, να λέω ότι αυτό δεν βοηθάει καθόλου, είναι έκφραση εθνικισμού».

Όσον αφορά στη συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο σε σχέση με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι «η κυβερνητική γραμμή εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Για το συγκεκριμένο, αρμόδιος υπουργός, είναι ο υπουργός Εξωτερικών», για να συμπληρώσει, ο κ. Καμμένος ανήκει σε ένα άλλο κόμμα. «Αυτό το άλλο κόμμα διατυπώνει τις θέσεις του, θα τις πάρουμε υπόψη μας αλλά η απόφαση θα είναι της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και στο κλείσιμο στρατοπέδων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας σχολίασε ότι «στόχος μας είναι να δυναμώσουμε στα νησιά, στον Έβρο και τις παραμεθόριες περιοχές την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα».

Διευκρίνισε δε ότι «επειδή θα υπάρχει και κάποια ανησυχία σε τοπικές κοινωνίες, εμείς έχουμε ξεκάθαρο ότι κάνοντας κάτι δημιουργούμε και ισοδύναμο για την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, στην Καλαμάτα ο σχεδιασμός μας προβλέπει η αεροπορική βάση να γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών. Η Καλαμάτα, ο Βόλος και άλλες πόλεις θα ευνοηθούν».