ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό «φάουλ» από τον Νίμιτς – Βάφτισε «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς!

Σε ένα σοβαρό διπλωματικό «φάουλ» προχώρησε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι πέντε προτάσεις για την ονομασία διασφαλίζουν κι ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ.

Στην ίδια συνέντευξη, μάλιστα, ο Μάθιου Νίμιτς αποκάλεσε «Μακεδόνα» έναν ομογενή της γειτονικής χώρας στις ΗΠΑ, ενώ επιβεβαίωσε και τα πέντε ονόματα-προτάσεις που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Η ατάκα που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις ειπώθηκε μετά από ερώτηση αν έχει επισκεφθεί Ελλάδα και Σκόπια, ούτως ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το τι πιστεύουν οι κάτοικοι των δύο χωρών για το ζήτημα.

Ο Μάθιου Νίμιτς απάντησε: «Μερικές φορές στους δρόμους, εδώ στη Νέα Υόρκη, ένας «Μακεδόνας» έρχεται και με χαιρετάει, λέγοντάς μου: «Α! Εσύ είσαι ο Νίμιτς»».

ιδικότερα, όπως ο ίδιος σημείωσε, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες της ΠΓΔΜ, είναι πως «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά προϋπήρχε.

«Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, του Βασιλείου της Σερβίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συνεπώς, η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν την βλάπτουν, αλλά την ενισχύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν δίνω εντολές σε ανθρώπους τι να κάνουν»

Σε ερώτηση αν το πακέτο του έχει χαρακτήρα «take it or leave it» και αν οι επόμενοι έξι μήνες είναι αρκετός χρόνος για την επίτευξη λύσης, ο κ.Νίμιτς ανέφερε ότι δεν πιστεύει σε προσέγγιση του τύπου «take it or leave it», που μπορεί να λειτουργήσει σε πιο απλές καταστάσεις.

«Εγώ είμαι διαμεσολαβητής. Δεν δίνω εντολές σε ανθρώπους τι να κάνουν. Είμαι εδώ για να βοηθήσω τις δύο πλευρές, γι’ αυτό υπάρχουν τα Ηνωμένα Έθνη», είπε. Μάθιου Νίμιτς Μακεδονία Σκόπια

Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αξιοποιήσουν τη συγκυρία. «Στις δύο πλευρές υπάρχει ενδιαφέρον. Οι δύο κυβερνήσεις έχουν εστιάσει στο πρόβλημα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κοινή γνώμη το ίδιο. Δεν είναι κάτι για το οποίο χρειάζεστε πολλές νέες ιδέες, επειδή, όπως έχω πει αρκετές φορές, για πολλές πλευρές αυτού του ζητήματος έχουμε μιλήσει στο παρελθόν και ίσως έχουμε μιλήσει πάρα πολύ. Το θέμα δεν είναι αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος, το θέμα είναι να ληφθεί απόφαση» ανέφερε ο κ.Νίμιτς. Σημείωσε ότι αν πρέπει να ληφθεί μία απόφαση, αυτή είναι μία καλή στιγμή, επειδή δεν υπάρχουν εκλογές ή άλλα θέματα στην ατζέντα. «Μπορείτε αν θέλετε να περιμένετε άλλα 25 χρόνια, πιστεύετε όμως ότι θα είναι πιο εύκολο τότε;», πρόσθεσε.