ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στην Θεσσαλονίκη – Άναψε «φωτιές» η «τορπίλη» Νίμιτς (LIVE)

Στη Θεσσαλονίκη φτάνουν από το πρωί, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Στο πλακόστρωτο της παραλίας, με φόντο το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει στηθεί η εξέδρα, ενώ η πλατεία έχει ήδη γεμίσει με κόσμο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές περισσότερα από 500 πούλμαν αναμένονται στην Θεσσαλονίκη. Νωρίς το πρωί έφυγαν λεωφορεία και από την Αθήνα. Μάλιστα, ένα εξ αυτών έγινε στόχος αγνώστων λίγο πριν τις 7 το πρωί στην οδό Πανεπιστημίου στο ύψος της Μπενάκη. Ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες στο λεωφορείο προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Το συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο για τις 14.00 το μεσημέρι, ενώ όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκδήλωσης θα εφαρμοστούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Μέλη της Παμμακεδονικής Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος- Αυστραλίας, οι οποίοι είχαν αναλάβει τη διοργάνωση του μεγάλου συλλαλητηρίου του 1992, βρίσκονται και σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να ενώσουν τη φωνή τους με όσους λένε όχι στην παραχώρηση του ονόματος "Μακεδονία" στα Σκόπια.

Από τα πρώτα λεωφορεία που έφθασαν στην Θεσσαλονίκη ήταν και αυτό από το Νεστόριο Καστοριάς, με μέλη συλλόγου να φορούν παραδοσιακές στολές.

Επίσης, τα βλέμματα κλέβουν και οι Κρητικοί που ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής από το Ηράκλειο για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Ντυμένοι παραδοσιακά και με τα άλογα έφτασαν στην συμπρωτεύουσα, το πρωί της Κυριακής και βρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Άνθιμου. Οι Κρητικοί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο, κρατώντας την ελληνική σημαία, μαζί με τους άλλους παρευρισκόμενους στη Θεία Λειτουργία.

Την ίδια ώρα, εν μέσω χειροκροτημάτων, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, γνωστοποίησε στον κόσμο που βρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ότι ενδέχεται να παραβρεθεί στο συλλαλητήριο. Μετά την θεία λειτουργία, παρουσία πλήθους κόσμου κι επισήμων, ο κ. Άνθιμος προέτρεψε τον κόσμο να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο και πρόσθεσε ότι εάν μπορέσει, θα είναι και ο ίδιος εκεί, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε πει ότι θα ακολουθήσει την επίσημη γραμμή της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας στο patrisnews.com., δήλωσε πως  «δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από τα Σκόπια, είτε λέγονται Μακεδονία είτε όχι. Μας κλέβει το όνομα. Η Μακεδονία είναι Ελληνική». 

Άναψε "φωτιές" η "τορπίλη" Νίμιτς

Εν τω μεταξύ, σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, "Sitel", αποκάλεσε «Μακεδόνα» έναν ομογενή της γειτονικής χώρας στις ΗΠΑ, ενώ επιβεβαίωσε και τα πέντε ονόματα-προτάσεις που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Μετά την «τορπίλη» Νίμιτς, η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση για την διαχείριση της διαπραγμάτευσης και την στάση της σε ότι αφορά το Σκοπιανό. «Η Κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στην ανεύθυνη τακτική της και στις διαφορετικές γραμμές της για το Σκοπιανό», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Από την πλευρά του, σε ανάρτηση του στα social media, ο Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Νίμιτς ως απαράδεκτες.

Επίσης, με αναρτήσεις τους στα social media, ο Αντιπρόεδρος και ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ εξαπολύουν "βέλη" κατά ατνιεξουσιαστών και του Νίκου Τόσκα για το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη.