ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέλιος Παππάς στο «Έθνος»: Βγάλαμε «σκελετούς» από τις ντουλάπες του ΟΑΣΘ

Με έναν ογκώδη φάκελο ανά χείρας «κατεβαίνει» την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, προκειμένου να παρουσιάσει στην Επιτροπή Μεταφορών στοιχεία για τους «σκελετούς» που βρήκε στις ντουλάπες του υπό εκκαθάριση Οργανισμού. «Το θέμα δεν είναι μόνο διαχειριστικό, είναι και πολιτικό, κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν» λέει σε συνέντευξή του στο «Εθνος» ο κ. Παππάς, ο οποίος με δική του αναφορά προκάλεσε την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ και το «ξεσκόνισμα» των αρχείων την περασμένη εβδομάδα.

Λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση στο ΣτΕ (2/2) της προσφυγής μελών της πρώην διοίκησης και 400 μετόχων κατά του νόμου για τον ΟΑΣΘ, περιγράφει ως εξωφρενική την κατάσταση που παρέλαβε και ζητεί, μεταξύ άλλων, απαντήσεις για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι που εμφανίζουν μετοχές αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ να αποτιμώνται στις καταστάσεις ότι αγοράστηκαν ως και στο 1/20 της τιμής τους.
«Στο Κοινοβούλιο θα καταθέσω όλους τους νόμους που έχουν καθιερώσει ένα καθεστώς αδιαφάνειας το οποίο εξέθρεψε συμπεριφορές οι οποίες δεν τιμούν έναν οργανισμό που έχει ευθύνη να παράγει κοινωνικό έργο» λέει εν όψει της κατάθεσής του στην Επιτροπή Μεταφορών την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να προκύψει εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή για το θέμα σημειώνει πως «αυτό θα το κρίνει η Βουλή, δεν το ξέρω εγώ. Εγώ θα ζητήσω εξηγήσεις».
Ο επικεφαλής του φορέα θα παρουσιάσει στοιχεία για τον νόμο της 17ης Δεκεμβρίου 2014 -έναν μήνα πριν από τις εκλογές- που τακτοποιεί τα έτη από το 2009 ως το 2014 και προσδιορίζει τα τέσσερα επόμενα. «Θεωρώ ότι πρέπει να μας πουν οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με ποια διαδικασία ενέκριναν αυτόν τον νόμο. Πέρασαν από το Γενικό Λογιστήριο; Τι έγινε; Το Γενικό Λογιστήριο συμφώνησε;».
Σύμφωνα με τον κ. Παππά η μη απόδοση επιχειρηματικών κερδών, η μείωση του μισθολογικού κόστους, η αναθεώρηση και κατάργηση συμβάσεων έχουν επιφέρει ήδη εξοικονόμηση της τάξης των 18-20 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο, που εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους. Ο ίδιος ομολογεί και τη μείωση των εσόδων στο ίδιο διάστημα, στα 19 εκατ. ευρώ, έναντι 21 εκατ. στο ίδιο διάστημα πέρυσι, που θα φτάσουν στα 23 εκατ., όπως υποστηρίζει, με την είσπραξη 4 εκατ. ευρώ για την απώλεια της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων. Αντικρούει τις καταγγελίες για όργιο εισιτηριοδιαφυγής λόγω της απουσίας ελεγκτών στα λεωφορεία και υπερασπίζεται την απόφαση για διακοπή της σύμβασης με τους ελεγκτές, καθώς, όπως λέει, είχε κόστος 1,1 εκατ. ευρώ και απέφερε μόλις 300.000 από πρόστιμα. «Ελεγκτές, βεβαίως, υπάρχουν. Είναι υπάλληλοι του ΟΑΣΘ. Αλλά εμείς δεν θέλουμε οι ελεγκτές να είναι διώκτες κεφαλών. Θέλουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ενός νέου πολιτισμού».
Σαμποτάζ
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ επιβεβαιώνει περιστατικό σαμποτάζ από οδηγούς που καταγγέλθηκε από επιβάτες στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών και έχει αποκαλύψει το «Εθνος», ενώ κάνει γνωστές ακόμη και περιπτώσεις δολιοφθοράς από εργαζομένους κατά της περιουσίας του οργανισμού.
«Ενας οδηγός πήγε το λεωφορείο στο συνεργείο. “Γιατί το έφερες;” τον ρωτούν. “Εχει βλάβη” απαντά. Το βλέπει ο τεχνικός, λέει “δεν έχει βλάβη”. Βγάζει ο οδηγός έναν σουγιά, κόβει τον ιμάντα και λέει “τώρα έχει”».
Σε άλλη περίπτωση, και μάλιστα στην οδό Παπαναστασίου, έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ, ένας οδηγός βρέθηκε σε κατάσταση αμόκ έπειτα από βλάβη. «Τσατίστηκε και φώναζε: “θα πάρω ένα πιστόλι, θα σκοτώσω τον Παππά”. Τον φώναξα εδώ, είπα θα του κάνω πλάκα, να του πάρω ένα πιστολάκι».
Η διοίκηση αντιμετωπίζει τα περιστατικά αυτά με ψυχραιμία. «Πρέπει να αξιολογούμε ποιο είναι σημαντικό και ποιο δευτερεύον. Οταν τουλάχιστον οι μισοί έχουν μια σχέση μετοχική με τον οργανισμό και κάποιοι διαμορφώνουν την εντύπωση ότι ήρθαν κάποιοι εδώ να μας κλέψουν την περιουσία, η συμπεριφορά τους δεν θα είναι και καλύτερη» λέει.
Απευθυνόμενος στους μετόχους που ζητούν τα χρήματά τους, στέλνει το μήνυμα πως αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. «Αν υπάρξει καθαρή θέση, θα αποδοθεί στους μετόχους. Ειλικρινά, παρακαλώ, να έχουμε έστω και 1 ευρώ καθαρή θέση, αλλά δεν το βλέπω» σχολιάζει.
Στο 1/20 της τιμής
Το μετοχικό κεφάλαιο του οργανισμού ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές είναι 424, αξίας 49.500 ευρώ η καθεμία, και μοιράζονται σε 1.840 μετόχους. Σύμφωνα με τις καταστάσεις που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η διοίκηση, στα συμβόλαια φαίνεται να αγοράστηκαν κλασματικά μερίδια σε τιμές που ξεκινούν από μόλις 300 ευρώ, σχεδόν 20 φορές χαμηλότερα από την αξία τους.
Ο Σ. Παππάς επιχειρεί να ρίξει τους τόνους της έντασης στις σχέσεις του με τον Γ. Μπουτάρη, ο οποίος δύο φορές μίλησε για κακή εικόνα των αστικών συγκοινωνιών στην πόλη, με τον επικεφαλής του ΟΑΣΘ να απαντά ζητώντας του να ανοίξει τις λεωφορειολωρίδες που έχουν καταληφθεί από IX.
«Δεν έχουμε τις συγκοινωνίες που μας αξίζουν, αλλά δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση πως είμαστε χειρότερα από πέρυσι» αναφέρει και προσθέτει πως θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του Γ. Μπουτάρη να μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πάντα το ίδιο ποσό
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ θα δώσει στοιχεία για το επιχειρηματικό κέρδος, που παρέμενε σταθερό στα 16 εκατ. κατ’ έτος, ανεξάρτητα από τα οικονομικά αποτελέσματα. «Για καθίστε, ρε παιδιά. Δεν μπορεί κάποια χρονιά να γίνει 20 ή 15 ή 10; Στις αρχές του 2010 προϋπολογίζουν 63 εκατ. ευρώ έσοδα, 160 εκατ. ευρώ δαπάνες. Και τελικά φτάνουν 173 τις δαπάνες και 50 τα έσοδα. Δηλαδή, 13 εκατομμύρια πάνω τα έξοδα, 13 εκατ. ευρώ κάτω τα έσοδα και το επιχειρηματικό κέρδος πόσο; 42.000 ευρώ περισσότερο. Κάτσε, ρε φίλε. Κάτι γίνεται εδώ. Αυτό βγάζει μάτι».

*Συνέντευξη στο Έθνος του Σαββάτου