ΔΙΕΘΝΗ

SPD: «Λεύκος καπνός» για το μεγάλο συνασπισμό

Την έγκριση τους για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες έδωσαν την Κυριακή οι σύνεδροι του SPD στον Μάρτιν Σουλτς, στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Επί συνόλου 642 συνέδρων, 362 υπερψήφισαν την πρόταση του Σουλτς, ενώ 279 καταψήφισαν.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές (CDU, CSU) αναμένεται να αρχίσουν από τη Δευτέρα κιόλας, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί συγκρότηση κυβέρνησης αν είναι δυνατόν έως και το Φεβρουάριο.
 
Εάν oι δύο πλευρές συμφωνήσουν να σχηματίσουν για ακόμη μια φορά συνασπισμό, τότε θα ζητηθεί από τα 440.000 μέλη του SPD να ψηφίσουν για την τελική συμφωνία. Εάν συμφωνήσουν, η νέα γερμανική κυβέρνηση θα αναλάβει πιθανώς την εξουσία το Πάσχα.

«Φυσικά είμαστε όλοι ανακουφισμένοι», δήλωσε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των συνέδρων.

Μιλώντας στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, ο κ. Σουλτς διαβεβαίωσε ότι «έπειτα από αυτή τη δύσκολη συζήτηση» θα προσπαθήσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να μεταφέρει τις επιφυλάξεις των στελεχών που καταψήφισαν την πρόταση της ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

«Το σημαντικό είναι το κόμμα να παραμείνει ενωμένο», δήλωσε και τόνισε ότι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κυβερνητικό πρόγραμμα και ο μεγάλος συνασπισμός δεν αποτελεί, όπως και πριν, μονόδρομο.