ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Fake news ότι ζήτησα την καθαίρεση του ειδικού ανακριτή

Ο Τραμπ χαρακτήρισε σήμερα «Ψεύτικες ειδήσεις!» τις πληροφορίες των NYT,  που αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος επιχείρησε πέρυσι να καθαιρέσει τον ειδικό εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μάλερ.

«Ψεύτικες ειδήσεις. Ψεύτικες ειδήσεις. Ψεύτικο νέο, χαρακτηριστικό των New York Times», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση των δημοσιογράφων που τον συνοδεύουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο Τραμπ είχε δώσει εντολή να καθαιρεθεί ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ τον Ιούνιο του 2017, όμως ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντον ΜακΓκάν, αρνήθηκε λέγοντας ότι θα είχε «καταστροφικά αποτελέσματα» στην προεδρία του Τραμπ. Μόνο όταν ο Ντον ΜακΓκάν απείλησε να παραιτηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε πίσω, σύμφωνα με τη New York Times, η οποία επικαλείται τέσσερις ανώνυμες πηγές.

Αργότερα η Washington Post επιβεβαίωσε πως ο Τραμπ σκεπτόταν να καθαιρέσει τον Μάλερ, επικαλούμενη δύο ανώνυμες πηγές. «Ο ΜακΓκάν δεν απείλησε ευθέως τον Ντόναλντ Τραμπ πως θα παραιτηθεί αλλά σκεπτόταν σοβαρά αυτή την απειλή, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που πρόσκειται στα γεγονότα», διευκρινίζει η εφημερίδα.

Πρώην επικεφαλής του FBI, ο Ρόμπερτ Μάλερ διεξάγει μια πολύ ευαίσθητη έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις της ομάδας του υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016. Προσπαθεί επίσης να καθορίσει αν ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ύποπτος για παρακώλυση της δικαιοσύνης, κυρίως επειδή καθαίρεσε τον επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τον Μάιο του 2017.

Αν και η ανάμιξη της Μόσχας στις εκλογές –κυρίως υπό τη μορφή ηλεκτρονικής πειρατείας ή μετάδοσης ψευδών πληροφοριών– δεν μοιάζει να αμφισβητείται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του δεν έχουν σταματήσει να απορρίπτουν αυτές τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας «ένα κυνήγι μαγισσών».

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Ρόμπερτ Μάλερ ότι είχε τρεις διαφορετικές υποθέσεις σύγκρουσης συμφερόντων που τον καθιστούσαν ακατάλληλο να ηγηθεί αυτής της έρευνας: πρώτον, όταν ήταν επικεφαλής του FBI ο Μάλερ είχε ακυρώσει τη συνδρομή του σε ένα ιδιωτικό γήπεδο γκολφ του Τραμπ έπειτα από μια διένεξη για την τιμή, δεύτερον, είχε εργαστεί πρόσφατα για ένα δικηγορικό γραφείο που είχε εκπροσωπήσει μεταξύ άλλων τον γαμπρό του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, και τρίτον είχε μιλήσει με τον Τραμπ, επειδή εξέταζε το ενδεχόμενο να τον διορίσει εκ νέου διευθυντή του FBI, μία ημέρα πριν διοριστεί ειδικός εισαγγελέας τον Μάιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμος να «ανακριθεί» «ενόρκως» από τον Ρόμπερτ Μάλερ. Τον Δεκέμβριο είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη στους New York Times τον Δεκέμβριο πως είναι σίγουρος ότι ο ειδικός εισαγγελέας «θα είναι δίκαιος».

Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο Τάι Κομπ, δικηγόρος του Λευκού Οίκου, αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ