ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταρρέουν τα δημόσια ΙΕΚ – «Γίναμε ζητιάνοι!»

«Γίναμε ζητιάνοι στις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι αλλά και οι σπουδαστές στων δημόσιων ΙΕΚ της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως φέρνουν μέχρι και αλεύρι και ζάχαρη από τα σπίτια τους ή από επιχειρήσεις που δέχτηκαν να τους βοηθήσουν, στα τμήματα ζαχαροπλαστικής, για να μη χαθεί το μάθημα.
Την ίδια ώρα, χωρίς συμβάσεις παραμένουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές, όπως καταγγέλλει   η Ενωση Διευθυντών των Ινστιτούτων, ενώ παράλληλα υπάρχουν βασικές  ελλείψεις γραφικής ύλης  και κίνδυνος ακύρωσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν: «Επειδή, με τις επαναλαμβανόμενες καταλήψεις στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, την υπολειτουργία του, την αναδιάρθρωση της Διοίκησης, των εκπαιδευτών, συντρέχουν βάσιμοι λόγοι ανησυχίας ως προς τον χρόνο διεκπεραίωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται άρα και την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτές. αποδυνάμωση σε διοικητικό προσωπικό, την απομάκρυνση έμπειρων ως προς τις διαχειριστικές διαδικασίες των  δημοσίων ΙΕΚ στελεχών, την μη οριστικοποίηση έως και σήμερα των στοιχείων των εκπαιδευτών».

Οι διευθυντές των ΙΕΚ, με επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τον αρμόδιο υφυπουργό Δ. Μπαξεβανάκη, περιγράφουν την κατάσταση ως εξής:
 1.Γίναμε ζητιάνοι στις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις: Στα ΔΙΕΚ τελείωσε όλο το χειμερινό εξάμηνο, χωρίς έντυπα – γραφική ύλη – toner – μελάνια – φωτοτυπικό χαρτί, ενώ ζητιάνεψαν τα υλικά εκπαίδευσης από επιχειρήσεις, οι οποίες ανταποκρίθηκαν για να γίνουν τα μαθήματα στις ειδικότητες της Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής, Αρτοποιίας κλπ.
 2.Πλήρωσαν και οι Σπουδαστές από την τσέπη τους : Για όσα μαθήματα δεν έφτασαν τα προσφερόμενα υλικά εκπαίδευσης, από τις ευγενικές προσφορές, πλήρωσαν οι καταρτιζόμενοι από την τσέπη τους.
Ανέλαβαν κόστος και οι εκπαιδευτές: Επίσης την γραφική ύλη για την εκπαίδευση την ανέλαβαν οι εκπαιδευτές και οι καταρτιζόμενοι.
3.:Επίσης καταγγέλλουν οτι δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις αφού δεν λειτουργούν τα φωτοτυπικά χωρίς toner και φωτοτυπικό χαρτί, οι εκτυπωτές χωρίς μελάνια, ενώ δεν υπάρχουν κόλες για τους διαγωνισμούς.