ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρ. Ξανθός: Γνωστό και διαχρονικό το σκάνδαλο της Novartis

Το σκάνδαλο της Novartis είναι γνωστό είναι διαχρονικό, έχει διεθνή διάσταση και είναι απολύτως αδιαμφισβήτητο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα νοσοκομεία του νομού Ημαθίας.

«Όποιος αμφισβητεί την ύπαρξη του σκανδάλου, κατά την άποψή μου, υποτιμά τη νοημοσύνη των ανθρώπων οι οποίοι ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου υπάρχει ένα διαχρονικό πάρτι και υπήρχε ένα πλαίσιο, το οποίο ευνοούσε αθέμιτες συναλλαγές και αθέμιτες πρακτικές από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό το οποίο διερευνούμε σήμερα, προφανώς με πρωτοβουλία των αμερικανικών αρχών και της αμερικανικής δικαιοσύνης και του FBI, είναι η ενδεχόμενη εμπλοκή και οι ενδεχόμενες ευθύνες, είτε πολιτικών προσώπων, είτε κρατικών λειτουργών. Αυτό διερευνούμε» τόνισε ο κ. Ξανθός.

«Οι πολιτικές ευθύνες, κατά την άποψή μου, είναι αυταπόδεικτες. Είναι σαφές ότι ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα έχει την ευθύνη για το ότι υπήρξε πάρτι στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα, για το ότι δεν υπήρξαν έγκαιρα μηχανισμοί ελέγχου της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης, της διαφθοράς, της συναλλαγής με συμφέροντα. Αυτό νομίζω ότι οφείλουμε σήμερα με σοβαρό, με τεκμηριωμένο τρόπο, να το κάνουμε και για να μην υπάρχει μία αίσθηση ατιμωρησίας και ασυλίας των παρανομούντων, αλλά και κυρίως να θωρακίσουμε θεσμικά το σύστημα, να αντιμετωπίσουμε θεσμικά τα ελλείμματά του και να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι που επενδύονται στο ΕΣΥ πραγματικά πιάνουν τόπο και δεν πηγαίνουν σε τσέπες ημετέρων» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.