ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ιταλοί στέλνουν πολεμικό πλοίο στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η ιταλική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο πολεμικό ναυτικό της χώρας να στείλει φρεγάτα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας La Repubblica και με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας, ωστόσο, τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία.

Επί του παρόντος λαμβάνονται μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο, και είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος στις διπλωματικές διεργασίες, δήλωσε εξάλλου στο ΚΥΠΕ ιταλική διπλωματική πηγή, η οποία – κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες για αποστολή ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ – επεσήμανε ότι δεν έχει πληροφόρηση για κάτι τέτοιο.

«Όλες οι ενέργειες γίνονται στο διπλωματικό επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε ασφαλώς σε άμεση επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση», σημείωσε η ίδια πηγή.

Ερωτηθείσα για τις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη, επεσήμανε ότι όλα τα πιθανά κανάλια επικοινωνίας είναι ανοικτά και «λαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία σε διπλωματικό επίπεδο», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «δεν είμαστε οι μόνοι που ενεργούμε επί αυτού του θέματος».