ΔΙΕΘΝΗ

Μάτις: «Αποστολή του ΝΑΤΟ η κοινή άμυνα»

Μετά το πέρας της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι παραδέχτηκαν ότι η κοινή άμυνα αποτελεί αποστολή του ΝΑΤΟ και μόνον του ΝΑΤΟ».

«Υπάρχει μία σαφής συμφωνία που θα περιληφθεί στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η κοινή άμυνα αποτελεί αποστολή του ΝΑΤΟ και μόνον του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από τις συνομιλίες σχετικά με την ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλία.

«Πιστεύω ότι οι αμφιβολίες που έπρεπε να διαλυθούν χθες έχουν διαλυθεί κατά πολύ σημαντικό τρόπο», δήλωσε από την πλευρά της, η υπουργός Αμυνας της Ισπανίας Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αμερικανική αποστολή είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την πρωτοβουλία για την Ευρώπη της Άμυνας πριν από τη σύνοδο των Βρυξελλών. Ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Αλβανία εξέφρασαν επίσης ανησυχίες, σύμφωνα με νατοϊκή διπλωματική πηγή.

«Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία δεν μπορεί να αποσπάσει δραστηριότητες και μέσα από το ΝΑΤΟ», είχε προειδοποιήσει η Κέιτι Γουιλμπάργκερ, αρμόδια διεθνούς ασφάλειας στο αμερικανικό Πεντάγωνο, πριν από την επίσκεψη του Τζιμ Μάτις στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επίσης εκφράσει ανάλογες ανησυχίες. «Η ΕΕ δεν πρέπει να υποκαταστήσει αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ και δεν πρέπει να κλείσει τις αμυντικές της αγορές στους Αμερικανούς και σε άλλες χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είχε προειδοποιήσει.

Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν προσκεκλημένη χθες το βράδυ στο δείπνο εργασίας στην έδρα του ΝΑΤΟ για να εξηγήσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

«Αυτό το δείπνο ήταν πολύ εποικοδομητικό», έγινε γνωστό από νατοϊκές και ευρωπαϊκές πηγές.

«Η συνεργασία και το γεγονός ότι υπάρχουν δύο οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση που μπορούν να συνεργασθούν…ήταν προφανή χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια του δείπνου» με την κυρία Μογκερίνι, εξήγησε από την πλευρά της η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, μιλώντας για «συμπληρωματικούς και όχι παράλληλους άξονες σε επίπεδο πολιτικής ασφάλειας, πολιτικής άμυνας και συνεργασίας».

Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Ευρωπαϊκή Συνεργασία (CSP, PESCO), η οποία υπεγράφη τον Δεκέμβριο 2017 από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες και να επενδύσουν σε κοινά προγράμματα.

Ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο θα συσταθεί για να προωθήσει επενδύσεις ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ μετά το 2020.