ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την επόμενη Τετάρτη ψηφίζουν στη Βουλή προανακριτική για τη Novartis – Θα στηθούν 10 κάλπες

Σε μια συνεδρίαση που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη στις 9 το πρωί στη Βουλή θα συζητηθεί η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει την υπόθεση Novartis.

Η εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για μια συνεδρίαση και ψηφοφορία με δέκα κάλπες – μια για κάθε πρόσωπο που προτείνεται για περαιτέρω έλεγχο – έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Διάσκεψης των προέδρων του κοινοβουλίου. 
Ωστόσο, ο κ. Βούτσης επιφυλάχθηκε να εξετάσει το αίτημα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή ψηφοφορίας με μια κάλπη. Δηλαδή να υπάρξει ένα ψηφοδέλτιο με όλα τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα και τα τρία αδικήματα ώστε οι βουλευτές να μπορούν να επιλέξουν το πρόσωπο που επιθυμούν να παραπέμψουν και το αδίκημα για το οποίο θέλουν να ελεγχθεί. Το ψηφοδέλτιο θα καταλήγει σε μια κάλπη και με τον τρόπο αυτό θα συντομεύσει η διαδικασία της καταμέτρησης. Τις επόμενες ημέρες θα ερωτηθεί το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής εάν η διαδικασία με μια κάλπη είναι σύννομη και σε περίπτωση θετικής απάντησης το θέμα θα τεθεί στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συζήτηση της ερχόμενης Τετάρτης θα λάβουν το λόγο όλα τα πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή εκτός από τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο που θα βρίσκεται σε κρίσιμες συναντήσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως επίτροπος της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση αναμένεται μαραθώνια καθώς εκτός των φερόμενων ως εμπλεκόμενων το λόγο θα λάβουν οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, βουλευτές, υπουργοί και οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
γενιά των 360 ευρώ που παλεύει στον ιδιωτικό τομέα να επιβιώσει θα έχει δημιουργηθεί και η γενιά των μετακλητών με τις πλουσιοπάροχες αμοιβές