ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόστιμα και… φυλάκιση για τις πιλοτές! Ποιοι κινδυνεύουν

Με πρόστιμο ή ακόμα και με κράτηση απειλούνται εκατοντάδες πολίτες που νοικιάζουν θέσεις πάρκινγκ στην πιλοτή πολυκατοικίας όπου δεν διαμένουν, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η πιλοτή αποτελεί κοινόχρηστο χώρο, ο οποίος είναι εκμεταλλεύσιμος μόνο από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και απαγορεύεται η χρήση του από τρίτους. Αν κάποιος που δεν μένει στην πολυκατοικία αλλά με συμβολαιογραφική πράξη έχει συμφωνήσει να παρκάρει το αυτοκίνητό του στην πιλοτή, κινδυνεύει με πρόστιμο ή ακόμη και φυλάκιση σύμφωνα με την κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου.

Όλα ξεκίνησαν από ιδιώτη που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Έκανε αγωγή σε τρεις ιδιώτες που χρησιμοποιούν θέση πάρκινγκ σε πιλοτή πολυκατοικίας, στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να είναι ένοικοι.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο υποχρεώνει, μετά την αγωγή της ιδιοκτήτριας διαμερίσματος στην πολυκατοικία, να σταματήσουν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στην πιλοτή. Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή.

Στην απόφαση υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρηθεί εγκύρως η αποκλειστική χρήση στάθμευσης αυτοκινήτου της πιλοτής, εφόσον η ίδια η προσφεύγουσα, αν και κάτοχος διαμερίσματος, στερείται χώρου για να παρκάρει το αυτοκίνητό της.

Το δικαστήριο απειλεί τους τρεις εκ των τεσσάρων κατόχων θέσεων στάθμευσης (σε βάρος των οποίων στρεφόταν η αγωγή) με πρόστιμο 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός μηνός για κάθε παράβαση της απόφασης.