ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Ιρλανδό Πρόεδρο: Οι λαοί μας υπέφεραν αρκετά κατά τη διάρκεια της κρίσης

Οι δυσκολίες των τελευταίων ετών, που βίωσαν Ελλάδα και Ιρλανδία λόγω της οικονομικής κρίσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, Μάικλ Χίγκινς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απευθυνόμενος στον Ιρλανδό Πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «οι λαοί μας υπέφεραν αρκετά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ίσως, βέβαια, ο ελληνικός λαός λίγο παραπάνω από τον δικό σας λαό. Αλλά πιστεύω πως τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση και οι δύο και πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο κ. Χίγκινς είπε: «Ναι, πιστεύω πως αυτό είναι εφικτό. Και επίσης πιστεύω πως αν κανείς αναλογιστεί την εμπειρία από όσα η Ελλάδα έχει υποστεί και όλα όσα η Ιρλανδία έχει υποστεί, ιδιαίτερα, όμως, ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί τη μεγάλη σημασία της κοινωνικής Ευρώπης. Η θέση, για την οποία μιλάω και γράφω, έχει σχέση με την οικοδόμηση της συνοχής στο εσωτερικό των χωρών που, βέβαια, προϋποθέτει την αναγνώριση της διαφορετικότητας στις συνθήκες στέγασης, υγείας και ούτω καθεξής, Επομένως και τη δυνατότητα των κρατών να βελτιωθούν σε αυτούς τους τομείς».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως υπάρχει τρόπος επιδιώκοντας μια κοινωνική Ευρώπη ως πρωταρχικό σκοπό, να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα στοχεύει στην ολοκλήρωση των θεσμών και σε αυτό στοχεύουμε. Και πιστεύω πως και οι δυο συμφωνούμε, και όπως συζήτησα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ανοικοδόμηση της σχέσης με την ευρωπαϊκή οδό πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος».

«Έχουμε πολλά κοινά στοιχεία σε σχέση με τη θάλασσα, τη γη, τους τύπους ιδιοκτησίας και τους αγώνες για ανεξαρτησία. Και με την πρόσφατη εμπειρία. Πιστεύω, επίσης, πως έχουμε κοινό μέλλον και μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Στο ταξίδι μου, μέλη από την Enterprise Ireland και άλλες εταιρείες και φορείς, με έχουν συνοδεύσει και από διάφορες υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Ο σκοπός μου μετά την επίσκεψη μου είναι να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας σε κοινωνικό, πολιτισμικό, οικονομικό, εμπορικό επίπεδο και θα έχουμε πιο συχνές συζητήσεις σε σχέση με ό,τι μας ενώνει σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης», κατέληξε ο Μάικλ Χίγκινς.