ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα γλιτώσετε το πρόστιμο για το ανασφάλιστο όχημα – Πότε λήγει η διορία

Ένα μήνα διορία για να προλάβουν είτε να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, ή και για να διαπιστώσουν και να διορθώσουν λάθη που θα τους κοστίσουν πρόστιμα 100-250 ευρώ, έχουν πλέον οι ιδιοκτήτες 6,5 εκατομμυρίων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, καθώς, από τα τέλη Μαρτίου «η εφορία ξανακτυπά» με διασταυρώσεις για να εντοπίσει ανασφάλιστα οχήματα.

Εκτός όμως από τους «από άποψη» ανασφάλιστους, λόγους να ανησυχούν για πρόστιμα έχουν και χιλιάδες άλλες ιδιοκτήτες που εν αγνοία τους, ή και χωρίς να φταίνε οι ίδιοι σε πολλές περιπτώσεις, κινδυνεύουν να θεωρηθούν παραβάτες.

Κληρονόμοι, κάτοικοι εξωτερικού, αλλά και όσοι έχουν ακινητοποιήσει το όχημά τους χωρίς να το δηλώσουν στην ΔΟΥ, είναι τα πρώτα υποψήφια «θύματα» των διασταυρώσεων.
Άγνοια βασικών κανόνων (όπως πχ ότι η «ακινησία» του οχήματος πρέπει να δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη υποχρεωτικά στην ΔΟΥ, αλλιώς δεν ισχύει) τιμωρείται, ασχέτως ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά. Ο πολίτης όμως μπορεί να πληρώσει και λάθη του κράτους, αν δεν σπεύσει έγκαιρα να αποδείξει το δίκιο του. 
Από τις οδηγίες που δίνουν η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Μεταφορών, προκύπτουν πολλές απαντήσεις για το τι, πού και πότε πρέπει να κάνει κάποιος για να γλιτώσει τα πρόστιμα. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, είναι σίγουρο ότι ο πολίτης θα δυσκολευτεί πολύ για να τα καταφέρει.