ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΠΕ: Κατάθεση προσφορών για τις 3 υπό παραχώρηση θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και ΝΔ Κρήτη

Στο πλαίσιο σχετικής προκήρυξης του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ 2848 / 11.08.207), διεθνούς διαγωνισμού για την υποβολή προσφορών για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης  υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης, το επιχειρηματικό σχήμα Total (40%, operator), ExxonMobil (40%) και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (20%) υπέβαλε σήμερα προσφορές στην ΕΔΕΥ για αυτές τις δύο περιοχές. 
Στο πλαίσιο σχετικής προκήρυξης του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ 2849 / 11.08.207), διεθνούς διαγωνισμού για την υποβολή προσφορών για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή στη Δ. Ελλάδα (Ιόνιο), το επιχειρηματικό σχήμα Repsol (50%, operator) και ΕΛΠΕ (50%), υπέβαλε σήμερα προσφορά στην ΕΔΕΥ για αυτή την περιοχή. 
Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια του δηλωμένου ενδιαφέροντος του Ομίλου για την συστηματική ανάπτυξη του τομέα Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων της χώρας μας. Όπως είναι γνωστό, ήδη τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα σε μια σειρά από περιοχές στη Δ. Ελλάδα: Πατραϊκός (ΕΛΠΕ 50% ως operator και  Edison 50%), block 2 (Total 50% operator, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%), Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος, ενώ είναι σε στάδιο διαπραγμάτευσης των Συμβάσεων Μίσθωσης με το ΥΠΕΝ των Περιοχών 1 και 10.  
Σε δήλωσή του ο CEO της ΕΛΠΕ κ. Γ. Στεργιούλης, επεσήμανε: «Υλοποιούμε απαρέγκλιτα την απόφαση που έχουμε λάβει στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής του Ομίλου ΕΛΠΕ και δηλώνουμε εμφατικά το παρών στην εθνική προσπάθεια για την ανεύρεση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων. Βασιζόμαστε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που αφορούν, στην συσσωρευμένη εμπειρία που στελεχειακού μας δυναμικού, στην άριστη επιστημονική του κατάρτιση, στην τεχνογνωσία,  αλλά και στην ολοκληρωμένη γνώση του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σε συνέχεια των επιτυχημένων συμμετοχών μας σε διεθνείς διαγωνισμούς στη Δ. Ελλάδα και τις πρόσφατες ενθαρρυντικές έρευνες στον Πατραϊκό, σήμερα υποβάλλαμε τρεις (3) νέες προσφορές στο πλαίσιο της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του Υπουργείου για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που καταδεικνύουν -για άλλη μια φορά- το διεθνές κύρος του Ομίλου ΕΛΠΕ. Συμπράττουμε με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες του κλάδου, οι οποίες διαθέτουν τους ανθρώπους, τις ιδέες, τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα και την χρηματοοικονομική δυνατότητα για να ανταποκριθούν, μαζί με εμάς, σε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα.
Βούλησή μας είναι να αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις πλέον προηγμένες τεχνολογικές μεθόδους για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων, μια εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα και τις προοπτικές για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θα στηρίξει ουσιαστικά την εθνική οικονομία και θα ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες. Ο Όμιλος, ισχυρότερος από ποτέ, δηλώνει την προσήλωσή του στη διασφάλιση της Φυσικής Κληρονομιάς του τόπου με την εφαρμογή των πιο αυστηρών κανονισμών διεθνώς για την προστασία του Περιβάλλοντος, κάτι που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.»