ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρή προειδοποίηση από το Eurogroup – Τι αποκάλυψαν για την ελάφρυνση χρέους και τη δόση

Στο δεύτερο μισό του Μαρτίου αναμένεται να εκταμιευθεί η δόση προς την Ελλάδα για την τρίτη αξιολόγηση, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Όπως είπε, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ το δεύτερο 15μερο του Μαρτίου μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια. Ο ίδιος τόνισε πως σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν για τις τεχνικές συζητήσεις αναφορικά με τον μηχανισμό για το χρέος, υποστηρίζοντας πως «πάνε καλά», ενώ υπογράμμισε πως «είμαστε στο τελικό στάδιο του προγράμματος». Παράλληλα διαμήνυσε πως όρος για οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σημείωσε ότι ο στόχος είναι να ευθυγραμμιστεί η μελλοντική εξόφληση των δανείων του EFSF και οι μελλοντικές πληρωμές με την ανάπτυξη ώστε να εξασφαλιστεί βιωσιμότητα.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς μεσολαβούν 100 ημέρες μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου όπου θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία πακέτο για χρέος, μεταρρυθμίσεις και μεταμνημονιακή εποπτεία. Ο επίτροπος , υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Απρίλιο την αναπτυξιακή στρατηγική της.

Τέλος, τόνισε, έχουμε το «μελλοντικό πλαίσιο στήριξης για την Ελλάδα», την μετά-πρόγραμμα επιτήρηση. «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν μπορεί να μοιάζει με ένα νέο πρόγραμμα με κανένα τρόπο. Το λέω μήνες, στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα και η μεγάλη επώδυνη περίοδος του προγράμματος να μείνει πίσω μας, πίσω από την Ελλάδα και το ελληνικό έθνος».

Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε στο ίδιο μήκος κύματος,υπογραμμίζοντας ότι οι προθεσμίες μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σφικτές, ενώ υποστήριξε πως «είναι θετική η έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης».