ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το στοίχημα της ανώτατης εκπαίδευσης στη Δυτική Αττική

Ως οδηγό για συνέργειες μεταξύ των ΑΕΙ άλλων Περιφερειών, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το εγχείρημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σημειώνοντας πως πρόκειται για στοίχημα που θα κερδηθεί προς όφελος της κοινωνίας γενικότερα.

Σε ομιλία του στο Αιγάλεω για την ίδρυση του Πανεπιστήμιου, σημείωσε ότι η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί καθολικό κοινωνικό αγαθό.

Όπως πρόσθεσε, «ο διαχωρισμός της επιστήμης από τις εφαρμογές της δεν απαντά σήµερα σε πραγµατικές επιστηµονικές και κοινωνικές ανάγκες».

Ανέφερε εξάλλου ότι «τα δύο ΤΕΙ της Αττικής είχαν από καιρό υπερβεί την κλασική αποστολή τους» και σημείωσε πως στη δομή του νέου Πανεπιστημίου «αποτυπώνεται ο αδιάσπαστος χαρακτήρας επιστήμης, εφαρμογών και τεχνολογίας».

Μιλώντας για τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είπε πως θα έχουν νέο πρόγραμμα σπουδών, αφού κάποια εξ αυτών θεραπεύουν νέα γνωστικά πεδία, που δεν υπήρχαν ακόμη στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τόνισε επιπλέον ότι η διαμόρφωση του νέου Πανεπιστημίου είναι αντίθετη με λογικές επικαλύψεων, πολυδιάσπασης και υπερεξειδίκευσης.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι μια από τις καινοτομίες που εισάγονται με το νέο Πανεπιστήμιο, αφορά στην ίδρυση και λειτουργία των νέων διετών προγραμμάτων σπουδών που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2017 και ολοκλήρωσε με τον νόμο ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.