ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: «Δεν έχει νομικό ή πραγματικό νόημα η φράση “καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο”»

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η φράση «καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια» δεν έχει κανένα νομικό ή πραγματικό νόημα καθώς όπως δηλώνει στα ΝΕΑ «γνωρίζετε ότι μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση».

Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αυτό που λέει είναι ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού».

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες τις οποίες «εάν αθετήσει, οι συνέπειες θα είναι δραματικές». «Από πλευράς αγορών κατ' αρχάς. Για παράδειγμα, μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Για να το μειώσουμε θα χρειαστεί άλλη διαπραγμάτευση» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν και θα ήταν καλύτερο εάν το πλεόνασμα έπεφτε στο 2% προς το παρόν η Ελλάδα προς το παρόν δεν μπορεί να αξιώσει κάτι τέτοιο. «Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να ξεμπερδέψουμε με τα προαπαιτούμενα και αφού έχουμε πλέον βγει στις αγορές εάν δούμε ότι δυσκολευόμαστε να ζητήσουμε μια επαναδιαπραγμάτευση».

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει ακόμα ότι τα μνημόνια «έσωσαν» την ελληνική οικονομία καθώς από γιγαντιαία δίδυμα ελλείμματα σήμερα έχουμε ισορροπία στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» ενώ εκφράζει την αγωνία του για τη διολίσθηση των θεσμών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με προβληματίζει η διολίσθηση αυτή».

Η εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι μέσα σε δέκα χρόνια θα μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει το 25% του εισοδήματός της που έχασε τα προηγούμενα χρόνια.

Διαμηνύει, τέλος, ότι «ήρθα στην Τράπεζα της Ελλάδος για να επιτελέσω ένα έργο. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Το αυτονόητο πράττω {…} Φανταστείτε να μην το έκανα. Εάν με έκαμπταν οι συκοφαντικές επιθέσεις δεν θα άξιζε να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση».