ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όσα είπαν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ- Ο «έντιμος συμβιβασμός» και το… σαμποτάζ

Για «έντιμο συμβιβασμό που δεν μπορείς να κερδίσεις τα πάντα» μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την συνάντηση που είχε με τον Νικολά Ντιμιτρόφ στα Σκόπια. 

«Πιστεύω στο κοινό μας μέλλον και την συνεργασία που θα είναι προς όφελος των πολιτών. Οφείλουμε να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που δεν τα δημιουργήσαμε ο Νικόλας και εγώ αλλά τα βρήκαμε. Το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνουμε τίποτα.  Οφείλουμε όμως να βρούμε λύσεις. Η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση αλλά για να έχουμε την ανάπτυξη που θέλουμε χρειαζόμαστε την συνεργασία όλης της περιοχής. Πιστεύουμε σε έντιμους συμβιβασμός που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Δεν θα υπάρξει κάποιος χαμένος αλλά ένας συμβιβασμός δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου» επισημανε ο Νικος Κοτζιας.

 «Είχαμε πολύ καλές συνομιλίες. Πρόκειται για πολύ λεπτές ισορροπίες. Είναοι σημαντικό θέμα για την Ελλάδα και για την κοινή γνώμη στην χώρα μας. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Νομίζω ότι ακόμη υπάρχουν προκαταλήψεις. Νομίζω πως και από την Ελλάδα υπάρχει πραγματική επιθυμία για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Το πιο εύκολο είναι να μην αγγίζουμε τα χρόνια προβλήματα αλλά αυτό δεν βοηθά και για αυτό τον λόγο θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Θα έχουμε πολύ περισσότερες συνομιλίες» είπε ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

Το… σαμποτάζ 

Οι δυο υπουργοί εξωτερικών ήθελαν να ξεκινήσουν τη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στα Σκόπια, όμως όταν ο Νίκολα Ντιμιτρόφ προσπάθησε να ξεκινήσει τα μικρόφωνα δεν έλεγαν να δουλέψουν. Ο Νίκος Κοτζιάς χαμογέλασε και περίμενε αρκετή ώρα μέχρι να ξεπεραστεί τελικά το πρόβλημα.