ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα 530 εκατομμύρια θα φτάσουν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα έως το 2040

Ο παγκόσμιος "αγώνας" για την ανάπτυξη μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα φτάνει στα… πευκοδάση της κεντρικής Σουηδίας, όπου ένα αδρανές ορυχείο γραφίτη μάλλον σύντομα θα πάρει ζωή.
Το ορυχείο το οποίο βρίσκεται περίπου 259 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης θα ζωντανέψει μετά το ενδιαφέρον μιας καναδικής εταιρείας για να ολοκληρώσει το πλάνο της για εξόρυξη γραφίτη.

Τα τελευταία χρόνια ο γραφίτης έχει ανεβάσει κατακόρυφα την χρηματιστηριακή του τιμή, καθώς χρησιμοποιείται εκτός των άλλων και για την κατασκευή μπαταριών και αποτελεί το μεγάλο μέρος του κόστους των πρώτων υλών για τις μπαταρίες. Εκτός από το γραφίτη, η καναδική εταιρεία σκέφτεται να ενεργοποιήσει και άλλα ορυχεία στις Σκανδιναβικές χώρες για την εξόρυξη λιθίου και κοβαλτίου.

Όλα αυτά, γιατί σύμφωνα με έρευνες αναμένεται το 2040 ο αριθμός των ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε όλο τον πλανήτη να ανέλθει σε 530 εκατομμύρια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για αξία πακέτου μπαταριών 20.000 ευρώ, η αξία σε γραφίτη υπολογίζεται περίπου στα 1.200 ευρώ, σε λιθίο στα 1.300 ευρώ και σε κοβάλτιο στα 800 ευρώ.