ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται τα φέσια του Κράτους στους ιδιώτες

Αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες, παρά τις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, ότι έως το καλοκαίρι θα υπάρξει πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων του Κράτους, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Μνημόνιο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Φεβρουαρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώθηκαν σε 3,390 δις ευρώ με αύξηση 237 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο όταν ανέρχονταν σε 3,153 δις ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης από 2,461 δις ευρώ τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 2,614 δις ευρώ και στο ίδιο διάστημα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διογκώθηκαν από 692 εκατ. ευρώ σε 776 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο μέρος της διεύρυνσης των ληξιπρόθεσμων οφείλεται στα νοσοκομεία των οποίων οι υποχρεώσεις διευρύνθηκαν από 349 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο σε 439 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Το μεγαλύτερο βάρος ληξιπρόθεσμων οφειλών κουβαλούν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης με τα χρέη τους να αγγίζουν τα 1,452 δις ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου με αύξηση 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Πρόσφατα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε δεσμευθεί από το βήμα της Βουλής για την πλήρη εξόφληση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες έως το καλοκαίρι. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η ομαλή εξόφληση χρεών και κυρίως η μη δημιουργία νέων αποτελεί μία από τις δύο (μαζί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς) προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης 1 δις ευρώ από τον ESM μετά την 1η Μαΐου

πηγή: ant1.gr