ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» από Βρυξέλλες: Ελάφρυνση χρέους σημαίνει αυστηρότερη εποπτεία!

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ που επικαλείται αλλά δεν κατονομάζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ξεκαθαρίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι «όποιος θέλει ελαφρύνσεις χρέους που εκτείνονται σε δεκαετίες μετά τη λήξη του προγράμματος, πρέπει να ανεχθεί αυστηρότερο έλεγχο».

 

Στόχος των Βρυξελλών είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το χρέος τον Ιούνιο, αναφέρει η SZ, παρατηρώντας ότι «τα μηνύματα από το Βερολίνο σε ότι αφορά την Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής ασαφή».

 

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι «ο Σολτς πρέπει να αποφασίσει» τι στάση θέλει να τηρήσει έναντι της Αθήνας μετά τη λήξη του προγράμματος. 

 

Η SZ θεωρεί ότι «οι δανειστές πρέπει να κρατήσουν την Αθήνα υπό εποπτεία» και να επιβάλουν περιορισμούς μέχρι να διευθετηθεί η αποπληρωμή του χρέους.

 

Όπως γράφει χαρακτηριστικά, ο Όλαφ Σολτς δεν μπορεί να αποφύγει μια «πικρή αλήθεια».

Σύμφωνα με την SZ, «δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει ότι η Αθήνα θα εξοφλήσει σε 60 χρόνια πάνω από 300 δισ. ευρώ. Ο Σολτς μπορεί να κάνει τώρα δύο πράγματα: να εγκρίνει με πραγματισμό μια ελάφρυνση χρέους ή να παίξει με τον χρόνο, αρνούμενος μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Το πρώτο θα ήταν κάτι καινούριο. Στη δεύτερη περίπτωση ο Σολτς θα συμπεριφερόταν όπως ο Σόιμπλε».