GOOGLE NEWS

5 παραμύθια που πρέπει να διαβάσετε στα παιδιά σας και γιατί

 

Γράφει η Ελένη Φωτοπούλου

 

Εδώ και τρία χρόνια έχω διαβάσει πολλά, πιστέψτε με, πάρα πολλά παραμύθια. Τόσο για εμένα, όσο και για τον γιο μου το διάβασμα αποτελεί αγαπημένη ενασχόληση, εφάμιλλη ίσως της παιδικής χαράς (οι μαμάδες αντιλαμβάνεστε τη σπουδαιότητα αυτής της σύγκρισης). Ο πιτσιρικάς έχει μια δική του βιβλιοθήκη, διόλου ευκαταφρόνητου μεγέθους, η οποία περιέχει κάποια –κατά την άποψη και των δυο μας- αριστουργήματα, τα οποία ποτέ δεν βαριόμαστε να διαβάζουμε και να ξαναδιαβάζουμε και κάποια άλλα, τα οποία μετά από μια ή δυο αναγνώσεις παραμερίστηκαν. Είμαι της άποψης πως κάθε βιβλίο, ακόμα και το χειρότερο,  έχει την αξία του. Κανένα δεν είναι αυτό που λέμε «πεταμένα λεφτά». Υπάρχουν όμως και κάποια βιβλία που είναι πραγματική επένδυση. Είναι κάποια βιβλία ανεκτίμητης αξίας, κάποια βιβλία που θα ανοίξουν τους ορίζοντες των παιδιών τους, θα τα γεμίσουν  συναισθήματα και εμπειρίες και τελικά θα τα οδηγήσουν στην υψηλότερη κατάκτηση που μπορεί να φτάσει ένας νεαρός «αναγνώστης»: θα τα κάνουν να αγαπήσουν τα βιβλία! Και τότε θα ξέρετε ότι έχετε προσφέρει στο παιδί σας ένα ανεκτίμητο δώρο.

Όπως θα δείτε στη λίστα μου, τα μισά βιβλία είναι του Ευγένιου Τριβιζά. Παρακαλώ να μην θεωρηθεί ότι διαφημίζω έμμεσα τον συγκεκριμένο –σπουδαίο κατά την ταπεινή μου άποψη- συγγραφέα. Είμαι, άλλωστε, παραπάνω από βέβαιη ότι ταλέντα σαν το δικό του δεν χρειάζονται κανένα «σπρώξιμο» και καμία διαφήμιση. Είναι περισσότερο τιμή μας που μπορούμε να διαβάζουμε -και μάλιστα χωρίς τη διαμεσολάβηση της μετάφρασης- τα όσα συνθέτει το μυαλό και η πένα του μεγάλου παραμυθά.

Εκείνο που μπορώ να σας εγγυηθώ για τα παρακάτω βιβλία είναι ότι τα παιδιά σας θα τα απολαύσουν… κι εσείς το ίδιο. Η μόνη στιγμή που μπορεί να… μετανιώσετε την αγορά ενός εξ αυτών είναι την 100η φορά που θα σας πει το μικρό σας: Πάλι μαμά!

  1. Καληνύχτα, Άλφονς!

Τη σειρά του Άλφονς μου την πρότεινε μια πωλήτρια παιδικών βιβλίων, της οποίας την άποψη εκτιμώ ιδιαίτερα, διότι ποτέ δεν προτείνει κάτι που δεν έχει διαβάσει. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές παιδικό βιβλίο στη Σουηδία και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 32 γλώσσες. Το βιβλίο αυτό ξεχειλίζει από έξυπνο χιούμορ. Μέσα από την απόλυτη εκφραστική απλότητα λέει τις μεγαλύτερες αλήθειες για τον τρόπο που τα παιδιά… «βασανίζουν» τους μεγάλους. Με τα καμώματα του ήρωα θα γελάσετε κι εσείς και το παιδί σας, το οποίο θα νιώσει πως η συμπεριφορά του ζωηρού Άλφονς κάτι του… θυμίζει! Το πρώτο και πολύ πετυχημένο βιβλίο της σειράς οδήγησε στη δημιουργία κι άλλων βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Άλφονς, τα οποία αν και εξαιρετικά ενδιαφέροντα, δεν μπορούν να συγκριθούν με το αυθεντικό.

Συγγραφέας: Gunilla Bergstrom

Εκδότης: Μάρτης

 

  1. Τα τρία μικρά λυκάκια

Σας προειδοποίησα ότι η Τριβιζάς μου αρέσει πολύ. Βέβαια, εδώ η άποψη είναι κάθε άλλο παρά υποκειμενική, μιας και συζητάμε για ένα παιδικό βιβλίο που έγινε παγκόσμιο best seller. Αν το διαβάσετε θα καταλάβετε αμέσως το γιατί. Το κλασικό παραμύθι αποκτά νέες διαστάσεις. Οι κακοί γίνονται καλοί και το αντίστροφο, μόνο που το τέλος θα σας εκπλήξει. Γιατί ο Τριβιζάς μαθαίνει στα παιδιά πως αν δώσεις αγάπη, θα την πάρεις πίσω κι αν ανοίξεις τις πόρτες της καρδιάς σου, ακόμα και οι κακοί μπορούν να γίνουν φίλοι σου! Και μεγαλύτερη νίκη από αυτή δεν υπάρχει.

 

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

Εκδότης: Μίνωας

 

  1. Φουφήχτρα- Η μάγισσα με την ηλεκτρική σκούπα

Στην εποχή μας οι μάγισσες είχαν σκουπόξυλα, ετούτη εδώ όμως είναι μια μοντέρνα μάγισσα. Μια μάγισσα που θα διδάξει στο παιδί σας αριθμητική και θα του εξασκήσει την παρατηρητικότητα. Κι όλα αυτά στην διάρκεια μιας απολαυστικής ιστορίας που θα μεταδώσει μηνύματα για τη φιλία, την αυταπάρνηση, την αξία της γνώσης και του θάρρους. Θα καταφέρει η Μυρτώ να σώσει τους φίλους της -και όχι μόνο- από την αχόρταγη φουφήχτρα;

 

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

Εκδότης: Μίνωας

 

  1. Το Γκρούφαλο

Οι συγγραφείς του Γκρούφαλο θεωρούνται το πιο πετυχημένο συγγραφικό δίδυμο στη σύγχρονη ιστορία του παιδικού βιβλίου, λόγω της επιτυχίας του συγκεκριμένου βιβλίου. Η ιστορία είναι απλή ή τουλάχιστον μοιάζει απλή. Τα κρυφά μηνύματα λένε για το θάρρος και την εξυπνάδα. που είναι όπλα ισχυρότερα από το μέγεθος και τη σωματική ρώμη. Και παρόλο που ο εκδότης λέει πως το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά μεγαλύτερα των τεσσάρων ετών, εγώ το διαβάζω στο γιό μου από ενός έτους. Μπορεί τα μηνύματα να μην γίνονται αντιληπτά από τόσο μικρά παιδιά, αλλά οι ρίμες, η λιτότητα του λόγου και η εξαιρετική εικονογράφηση  το κάνουν εύληπτο και ευχάριστο ακόμα και για αυτά.

 

Συγγραφέας: Τζούλια Ντοναλντσον και Άξελ Σέφλερ

Εκδότης: Πατάκης

 

  1. Η σιωπή του νερού

Εδώ υπάρχει η υπογραφή του Ζοζέ Σαραμάγκου. Αυτό κάνει το βιβλίο σπουδαίο από μόνο του. Η εικονογράφηση δεν βοηθάει ιδιαίτερα την πανέμορφη αυτή ιστορία, όμως η πένα του Σαραμάγκου καταφέρνει τα εγκλωβίσει την προσοχή των παιδιών. Θα πω πάντως, για να μην απογοητευτείτε, ότι απευθύνεται σε παιδιά που είναι εκπαιδευμένα στην ανάγνωση, γιατί είναι δύσκολο βιβλίο, με δύσκολο θέμα. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ανθρώπινος εγωισμός ή ίσως ακόμα σωστότερα ο εγωκεντρισμός. Ωστόσο, η αφήγηση περιστρέφεται γύρω από μια απλή, καθημερινή ιστορία, βιωμένη από τον ίδιο τον συγγραφέα.

 

Συγγραφέας: Ζοζέ Σαραμάγκου

Εκδότης: Καστανιώτη