ΓΥΝΑΙΚΑ

Γιατί οι περισσότερες δίαιτες είναι αποτυχημένες;

Δεν μπορείς να βάλεις όρια στην όρεξή σου; Κάθε προσπάθειά σου να χάσεις κιλά καταλήγει σε αποτυχία; Αδυνατίζεις, αλλά γρήγορα παίρνεις πάλι τα κιλά που έχασες; Τότε για να τα καταφέρεις, μάλλον χρειάζεσαι και τη συνδρομή της… ψυχής.

Όπως επισημαίνει η Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon: «Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι από μόνες τους οι δίαιτες δεν έχουν αποτελέσματα για μακροχρόνια απώλεια βάρους. Ένας από τους λόγους γι’ αυτό φαίνεται να είναι η τάση του ανθρώπινου σώματος να διατηρεί το βάρος, όταν η τροφή λογιστεύει, προκειμένου να αποτρέψει τη λιμοκτονία. Έτσι λοιπόν οι πολύ αυστηρές δίαιτες επιβραδύνουν τον μεταβολισμό απαιτώντας μεγαλύτερο περιορισμό θερμίδων προκειμένου να μειωθεί το βάρος.

Πέρα από τη στέρηση στην οποία πρέπει να υποβάλλουμε τους εαυτούς μας, οι δίαιτες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση και την αυτοεκτίμησή μας, να μας δημιουργήσουν άγχος και εμμονές με το φαγητό, επεισόδια υπερφαγίας, ενοχές και γενική εξασθένιση του οργανισμού. Όσες περισσότερες δίαιτες δοκιμάζει κανείς κι αποτυγχάνει, τόσο πιο αποτυχημένος αισθάνεται και τόσο πιο πολύ επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να χάσει κιλά.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν είναι επειδή δεν εστιάζουν στη συναισθηματική πλευρά της υπερφαγίας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τρώνε όταν αισθάνονται ανία, μοναξιά, θλίψη ή για να μετριάσουν άλλα συναισθήματα. Η συναισθηματική υπερφαγία δημιουργεί αναπόφευκτα έλλειψη πραγματικής ικανοποίησης από το φαγητό. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που κάποια άτομα δεν αισθάνονται ποτέ χορτασμένα, επειδή δεν λαμβάνουν το σήμα να σταματήσουν να τρώνε – μιας και δεν πεινούσαν εξαρχής.

Για να συνειδητοποιήσεις εάν το κίνητρό σου σε σχέση με το φαγητό είναι η πραγματική πείνα ή εάν απλώς προσπαθείς να ανακουφίσεις τα συναισθήματά σου, θα ήταν ωφέλιμο να ρωτήσεις τον εαυτό σου πριν φας: «Πεινάω πραγματικά ή θέλω μόνο να αλλάξω την ψυχική μου διάθεση αυτή τη στιγμή;».

Ψυχικές ασκήσεις για αποτελεσματική απώλεια βάρους

Εάν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που εμποδίζουν την προσπάθειά σου και θέλεις να αυξήσεις τις πιθανότητες να χάσεις αποτελεσματικά βάρος:

1. Ενίσχυσε το ψυχολογικό κομμάτι του εαυτού σου κάνοντας την παρακάτω άσκηση για να ενδυναμώσεις τα κίνητρά σου:

α) Φαντάσου τον εαυτό σου δέκα χρόνια από σήμερα, εάν συνεχίσεις να έχεις τις ίδιες διατροφικές συνήθειες και συνεχίσεις να παίρνεις βάρος. Ποιες νομίζεις ότι θα είναι οι συνέπειες αυτής της απόφασης στην υγεία σου; Ποιες θα είναι οι συνέπειες στις σχέσεις σου, στον τρόπο που νιώθεις με το σώμα σου και γενικά με την ικανοποίηση με τη ζωή σου;

β) Τώρα φαντάσου τον εαυτό σου δέκα χρόνια από σήμερα, εάν έχεις πετύχει τον στόχο σου κι έχεις αποτελεσματικά χάσει βάρος. Πώς νιώθεις; Πώς είναι οι σχέσεις σου; Τι ρούχα φοράς; Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου;

Ποιες από τις δύο εκδοχές προτιμάς; Είναι στο χέρι σου ν’ αποφασίσεις.

2 . Προτίμησε μια υγιεινή διατροφή από μια εξαντλητική δίαιτα. Προγραμμάτισε τη μέρα σου έτσι ώστε να έχεις χρόνο να αγοράσεις και να προετοιμάσεις ένα θρεπτικό γεύμα. Ταυτόχρονα βάλε στη ζωή σου περισσότερη άσκηση, ακόμα κι αν σε πρώτη φάση είναι μόνο περπάτημα.

3. Μην στερείς τον εαυτό σου από τροφές που σου αρέσουν. Κατανάλωσέ τις όμως όταν πραγματικά πεινάς, όχι για να περάσει η ώρα ή επειδή θέλεις να ανεβάσεις τη διάθεσή σου.

4. Να τρως κάθε σου μπουκιά δίνοντας την προσοχή που της αξίζει. Απόφευγε να τρως μπροστά στον υπολογιστή, την τηλεόραση ή όταν οδηγείς. Το φαγητό είναι μία εμπειρία απόλαυσης που, όταν της δίνεις όλη σου την προσοχή, γίνεται πιο χορταστική και ικανοποιητική. Παρατήρησε τη μυρωδιά, την υφή, τη γεύση και τη θερμοκρασία της τροφής. Όσο πιο πολύ είσαι μέσα στην εμπειρία σου, τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορείς να καταλάβεις πότε χόρτασες και πρέπει να σταματήσεις.

5. Να θυμάσαι ότι όσο περισσότερο πιστεύεις ότι θα είσαι αποτελεσματικός/ή σε σχέση με τον στόχο σου, τόσο πιο πιθανό είναι να τα καταφέρεις. Εάν πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται αρνητικά, να απογοητεύεται από παλιές αποτυχίες, προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις ότι το παρελθόν δεν προβλέπει το μέλλον. Εμψύχωσε λοιπόν τον εαυτό σου λέγοντας: «Θα τα καταφέρω!».

6. Ενημέρωσε την οικογένεια και τους φίλους σου για τον στόχο σου και ζήτησέ τους να σε υποστηρίξουν για να βελτιώσεις την υγεία σου. Εάν υπάρχει και κάποιο άλλο άτομο στην οικογένειά σου που θέλει να χάσει βάρος, τόσο το καλύτερο, γιατί θα μπορείτε να εμψυχώνετε ο ένας τον άλλον.

7. Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της μέρας τι σε παρακινεί να χάσεις βάρος και γιατί είναι σημαντικό για σένα. Οραματίσου τον εαυτό σου να έχει καταφέρει τον στόχο του, όπως έκανες στην προηγούμενη άσκηση».