ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Στις επερχόμενες Τουρκικές εκλογές, το Αιγαίο θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο

Μήνυμα στη κυβέρνηση στέλνει η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας καλώντας την "να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να ξεφύγει από τη σύγχυση, την αμηχανία, την έλλειψη ενιαίου κέντρου αποφάσεων, τη δυσαρμονία Μαξίμου και Υπουργείου Εθνικής Άμυνας".

Ακόμη στην ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρεται και στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία καθώς όπως σημειώνεται "ο πολιτικός διάλογος στην Τουρκία θα χαρακτηριστεί από πόλωση και ένταση που θα αφορά και τα εθνικά ζητήματα".

Ακόμη η ΝΔ κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ σημειώνει ότι στην περίπτωση που περάσει τελικά η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, η επόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ θα επαναφέρει άμεσα τον ισχύοντα σήμερα εκλογικό νόμο.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η Νέα Δημοκρατία:

«Στην Τουρκία, Ερντογάν και Αντιπολίτευση επιδίδονται ήδη σε ένα εθνικιστικό ανταγωνισμό. Για τις επόμενες εβδομήντα ημέρες μέχρι τις εκλογές, ο πολιτικός διάλογος στην Τουρκία θα χαρακτηριστεί από πόλωση και ένταση που θα αφορά και τα εθνικά ζητήματα.

Θα δημιουργηθεί ένα τουλάχιστον λεκτικό και πολιτικό σπιράλ έντασης. Είναι ένας νέος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Ένα δηλητηριασμένο πολιτικό περιβάλλον στη γείτονα με πόλωση και συγκρούσεις δεν βοηθάει στην καλή επικοινωνία των δύο χωρών. Η Κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να ξεφύγει από τη σύγχυση, την αμηχανία, την έλλειψη ενιαίου κέντρου αποφάσεων, τη δυσαρμονία Μαξίμου και Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όπως οφείλει να κατανοήσει ότι πέρα από τη συγκυρία η Άγκυρα έχει αναβαθμίσει τη διεκδικητική στρατηγική της σε βάρος της Ελλάδας. Από τους ισχυρισμούς για δήθεν «γκρίζες ζώνες» πέρασε στον ισχυρισμό ότι «τα Ίμια είναι τουρκικά». Οφείλει η Κυβέρνηση να αντιδράσει διμερώς με σχετικά διαβήματα, αλλά και διεθνώς στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε., του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου προφανώς και ενισχύει τη θέση της Ελλάδος. Ας σημειωθεί ότι με διακομματική πρωτοβουλία, πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία κοινό ψήφισμα υπέρ της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Συγκεκριμένα, 607 από τους 632 ευρωβουλευτές το υπερψήφισαν. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η συζήτηση και το ψήφισμα ξεκίνησαν ύστερα από πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη σύνοδο κορυφής του οποίου είχε θέσει το ζήτημα ο πρόεδρος της ΝΔ. Η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει και τα διπλωματικά οφέλη που αποκομίζει η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Της ίδιας ΕΕ που ο ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια λοιδορούσε.

Είναι εμφανές ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης του κ. Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Μήνες τώρα η Νέα Δημοκρατία -και όχι μόνο- καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του Π. Καμμένου με τα βλήματα που θα πωλούνταν στη Σαουδική Αραβία με παράνομη εμπλοκή μεσαζόντων. Ζήτησε μάλιστα να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Π. Καμμένος, ο μεσάζοντας κ. Β. Παπαδόπουλος, καθώς και πρόσωπα που μπορούν να ρίξουν φως στην υπόθεση. Αυταρχικά επικαλούμενη διάφορα προσχήματα, η Πρόεδρος της Επιτροπής κυρία Τ. Χριστοδουλοπούλου, αρνείτο τα αιτήματα της Αντιπολίτευσης. Τώρα που το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής γνωμοδότησε υπέρ του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τη συγκεκριμένη Επιτροπή, η Πρόεδρός της αναγκάστηκε να δεχτεί την κλήση σε ακρόαση του κ. Καμμένου, αλλά αρνήθηκε την κλήση οιουδήποτε άλλου προσώπου. Δέχτηκε δηλαδή, να πάει ο κ. Καμμένος, να πει ό,τι θέλει, αλλά να μην κληθεί κανένας άλλος, ώστε να μείνουν αναπάντητοι και αδιερεύνητοι οι ισχυρισμοί του. Αυτό δεν έγινε δεκτό ούτε από τη Νέα Δημοκρατία, ούτε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ούτε από το Ποτάμι, που αποχώρησαν καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι αρνείται την κλήση άλλων προσώπων για να καλύψει τον κ. Καμμένο. Είναι εμφανές ότι τόσο η κ. Χριστοδουλοπούλου όσο και η κυβερνητική πλειοψηφία στην επιτροπή έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη συγκάλυψη του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο ακροδεξιός τους εταίρος.

Στην απευκταία περίπτωση που περάσει τελικά η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, η επόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ θα επαναφέρει άμεσα τον ισχύοντα σήμερα εκλογικό νόμο

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα γίνουν με απλή αναλογική. Αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει -όπως λέει- στο διάλογο, θα πήγαινε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ και δεν θα κρυβόταν, για να βγάζει ανακοινώσεις εκ των υστέρων. Ό,τι κι αν λένε, ωστόσο, οι αυτοδιοικητικές εκλογές -όπως τόνισε στο συνέδριο ο κ. Μητσοτάκης- δεν θα γίνουν με απλή αναλογική.. Θα γίνουν με το σημερινό εκλογικό νόμο και με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Δεν επιτρέπονται άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς. Η απλή αναλογική είναι περίπου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας και θα πλήξει και την αξιοπιστία τους. Θα σήμαινε, εκ των πραγμάτων, τη δημιουργία δημοτικών ή περιφερειακών συνασπισμών. Στα κοινοβουλευτικά συστήματα όταν αυτοί οι συνασπισμοί διαλύονται, η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος. Τι θα συμβαίνει, άραγε, σε ανάλογη περίπτωση με τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας; Θα έχουμε εκλογές κάθε τρεις και λίγο; Προφανώς, όχι. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Άρα, τι πραγματικά θα γίνει; Πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις. Συνεπώς, ο σκοπός της Κυβέρνησης είναι να πληγεί το ίδιο το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο. Δεν θα μπορέσουν, όμως να επιβάλουν την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση. Και δεν θα μπορέσουν, γιατί θα συντριβούν στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθούν στην έξοδο από την εξουσία πολύ πριν γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην απευκταία περίπτωση που περάσει τελικά η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, η επόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ θα επαναφέρει άμεσα τον ισχύοντα σήμερα εκλογικό νόμο. Στη συνέχεια, μέσα από ειλικρινή και εκτεταμένο διάλογο θα συναποφασίσει τις όποιες βελτιώσεις κριθούν αναγκαίες τις μεθεπόμενες εκλογές. Καθαρά και δημοκρατικά. Σε ό,τι αφορά το χρόνο που θα γίνουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές.

Η ίδια η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, διότι -όπως λέει ο κ. Σκουρλέτης- με αυτό τον τρόπο θα αλλοιωθεί ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των εκλογών. Αυτό προφανώς ισχύει σε υπερθετικό βαθμό για τις εθνικές εκλογές.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με την Κυβέρνηση που βλέπει την Αυτοδιοίκηση ως οδόφραγμα για να εμποδίσει την επερχόμενη εκλογική της συντριβή, στη Νέα Δημοκρατία την αντιμετωπίζουν ως την πρώτη βαθμίδα της Δημοκρατίας μας και ως το πρώτο επίπεδο εξουσίας που εξασφαλίζει, όσο κανείς άλλος, την κοινωνική συνοχή. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έρχεται να συμβάλει με συγκεκριμένες πολιτικές και προγράμματα στον κεντρικό στόχο της ανάπτυξης. Να βοηθήσει αποτελεσματικότερα στη χρηματοδότηση προγραμμάτων και να γεφυρώσει τις επιμέρους τοπικές προτεραιότητες με τον κεντρικό σχεδιασμό για τη χώρα.

Όσον αφορά δε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το πρώτο βήμα πρέπει να είναι ο ανορθολογισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό, αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, νοσηρή γραφειοκρατία και πολυνομία. Είναι απαραίτητος λοιπόν ένας αποτελεσματικός αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων. Τι κάνει το κεντρικό Κράτος, τι κάνουν οι Περιφέρειες, τι κάνουν οι Δήμοι. Να επανεξετασθεί συνολικά η λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων, αλλά και η μεταφορά από το κεντρικό Κράτος ζωτικών αρμοδιοτήτων, όπως του πολεοδομικού σχεδιασμού. Η σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μέχρι που να αλλάξει το Σύνταγμα, θα διατηρήσει μόνο τις απολύτως προβλεπόμενες, από το Σύνταγμα, αρμοδιότητες. Παράλληλα, ήδη επεξεργάζονται σημαντικές τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν σε κρίσιμες επιμέρους νομοθεσίες όπως ο νόμος Σπίρτζη για τα δημόσια έργα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει σημαντικά του Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους επί μέρους δείκτες της δημοσκόπησης της Pulse

Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα που εξάγει κανείς για τη χθεσινή δημοσκόπηση:

Παρά τα όσα θέλουν να διαδώσουν διάφοροι κύκλοι πέριξ του Μαξίμου, η δεν υπάρχει κανένα κλείσιμο της διαφοράς. Η διαφορά δέκα μονάδων στην εκτίμηση ψήφου αλλά και αξιοσημείωτη σταθερότητα αυτής της διαφοράς δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει σημαντικά του Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους επί μέρους δείκτες. Σε αυτή τη δημοσκόπηση -στην οποία ρωτούν τους πολίτες ποιος είναι καταλληλότερος να διαχειριστεί ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης- ο Πρόεδρος της ΝΔ είναι 11 μονάδες μπροστά σε σχέση με τον κ. Τσίπρα. Θα πρέπει τέλος να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξ. αντιπολίτευσης σταθερά προηγείται του πρωθυπουργού σε όλες τις μετρήσεις που γίνονται.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων όπως η ασφάλεια των πολιτών ή το θέμα που ανέκυψε με τους δύο αξιωματικούς μας. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι μόνο 2 στους 10 Έλληνες είναι ευχαριστημένοι με τα επίπεδα ασφάλειας και αστυνόμευσης ενώ ακόμη και στους ψηφοφόρους τους ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν αισθάνεται ασφαλής».