ΥΓΕΙΑ

Πως να χάσετε κιλά χωρίς γυμναστική

Η παχυσαρκία είναι μια μεγάλη απειλή για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο και δυστυχώς το πρόβλημα είναι αισθητό και στην Ελλάδα, όπου το μέσο βάρος τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών συνεχώς αυξάνεται από δεκαετία σε δεκαετία.

Πανεπιστημιακές έρευνες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια σε Αμερική και σε Αγγλία καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: για την απώλεια βάρους η συνταγή είναι απλή, κατανάλωση 500 ml νερού 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό).

Είναι γνωστό ότι το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία μας. Μας βοηθάει να αποβάλλουμε τις βλαβερές τοξίνες από το σώμα και μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα. Ταυτόχρονα, λιπαίνει τις αρθρώσεις, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και προστατεύει τα όργανα και τους ιστούς του σώματος.

Ουσιαστικά, με την κατανάλωση νερού πριν από το γεύμα, το στομάχι μας γεμίζει κατά ένα μέρος, οπότε στη συνέχεια τρώμε μικρότερη ποσότητα φαγητού, όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή το στομάχι μας δεν χωράει άλλο.

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε; 

Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται. Η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), είναι 2 L για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 L για τους ενήλικους άνδρες.

Το δύσκολο όμως είναι να ενσωματώσουμε την συνήθεια αυτή στην καθημερινότητα μας. Ακολουθούν 4 εύκολα tips:

Πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλιΠολλοί άνθρωποι το θεωρούν αρκετά πρακτικό να έχουν ένα πλαστικό μπουκαλάκι με νερό μαζί τους όλη μέρα.2. Βάλτε υπενθύμιση

Βάλτε το ξυπνητήρι του ρολογιού σας ή την υπενθύμιση του κινητού σας να χτυπάει κάθε μία ώρα, για να σας θυμίζει ότι πρέπει να πιείτε νερό.

3. Αντικαταστήστε τα υγρά που πίνατε με νερό

Αν πίνετε αναψυκτικό ή κάποιο αλκοολούχο ποτό, πιείτε αντ’ αυτού ένα ποτήρι νερό. Όταν βγαίνετε έξω, προτιμήστε το ανθρακούχο νερό από το αλκοόλ.

4. Σημειώστε πότε πίνετε νερό

Κρατήστε ένα μικρό ημερολόγιο (ίσως σε κάποιο σημειωματάριο), το οποίο μπορεί να είναι αρκετά απλό και στο οποίο θα γράφετε πόσα ποτήρια νερό έχετε πιει. Με αυτό τον τρόπο συνειδητοποιούμε και επιβεβαιώνουμε στον εαυτό μας ότι δεν έχουμε χάσει το στόχο μας.