ΠΟΛΙΤΙΚΗ

51 χρόνια μετά! Τα μηνύματα των κομμάτων για τη «μαύρη» επέτειο

«51 χρόνια μετά, κι όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν πρόκειται να λησμονήσουμε τη βαρβαρότητα, το σκοτάδι και τα εγκλήματα του καθεστώτος της 21ης Απριλίου» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.  

«Ιδιαίτερα στη χώρα μας, όπου οι νοσταλγοί της χούντας και του ναζισμού, όπως η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, κάνουν ξανά την εμφάνισή τους, ποντάροντας στη λήθη και βασιζόμενοι στα πιο ταπεινά ένστικτα, η μνήμη της αντίστασης του ελληνικού λαού κατά τη σκοτεινή περίοδο της επταετίας, αποτελεί καθήκον και πολύτιμη παρακαταθήκη για τους νέους αγώνες ενάντια στη βαρβαρότητα» σημειώνει η ανακοίνωση.

«Η 21 Απριλίου 1967 είναι χαραγμένη στη μνήμη μας, ως αποφράδα ημέρα για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον Ελληνισμό. Κρατάμε ζωντανή στη συλλογική μας μνήμη την καταδίκη των πραξικοπηματιών, που πρόδωσαν την Πατρίδα και κατέλυσαν τη δημοκρατία. Τιμούμε τους χιλιάδες αγωνιστές που με κάθε τρόπο υπερασπίστηκαν τις αξίες και τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» τονίζει η Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη συμπλήρωση 51 ετών από το πραξικόπημα της Χούντας.

 

Το «τι σημαίνει Χούντα» επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, και επικρίνει όσους «προσπαθούν να πουλήσουν νοσταλγία για τα "καλύτερα εκείνα χρόνια"». 

 

 

Σε μήνυμα του το ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη να ενισχυθεί ο αγώνας για κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία. 

«Η χούντα ούτε πάτησε ούτε ξεπήδησε από το κενό. Γεννήθηκε από την κρίση του πολιτικού συστήματος τα προηγούμενα χρόνια. Βρήκε λίγο – πολύ «έτοιμο» τόσο το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, με κύριο χαρακτηριστικό τον αντικομμουνισμό, όσο και τους μηχανισμούς καταστολής του μετεμφυλιακού κράτους, των οποίων υπήρξε γέννημα θρέμμα. Είχε την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπηρέτησε τους σχεδιασμούς τους, άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο».