ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα εντός και εκτός συνόρων από τον Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου και ταυτόχρονα απορρίπτουμε, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς» τόνισε με έμφαση ο κ .Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως καλά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κι έκανε τον συμβιβασμό το καλοκαίρι του 2015 γιατί έτσι, όπως είπε, έσωσε την κοινωνία και ειδικά τα χαμηλά στρώματα.

Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο τέλος μιας δύσκολης πορείας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει έναν από τους κεντρικούς της στόχους: την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία.

Υπογράμμισε ότι «αυτό που υπάρχει είναι μια σαφής ολοκλήρωση και καθαρή έξοδος, που είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία και πολύ σημαντική εξέλιξη». «Χωρίς όμως», τόνισε, «αυτό να σημαίνει ότι θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου, χωρίς να σημαίνει ότι επιστρέφουμε με μιας σε μέρες αφθονίας και σπατάλης».

Ως ρεαλιστικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της μεταμνημονιακής περιόδου ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης που εκπονεί η κυβέρνηση και το οποίο θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogorup της 27ης Απριλίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει

  • Την οικονομική ανάπτυξη που δεν βασίζεται στη συντριβή της εργασίας, αλλά στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσα από επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.
  • Την ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας με προσανατολισμό στην παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.
  • Την ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
  • Των μεταφορών και των logistics
  • Της ενέργειας
  • Του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης
  • Των υποδομών και της ψηφιακής οικονομίας
  • Και φυσικά του τουρισμού που συνεχίζει να αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης

Την ίδια στιγμή, τόνισε, προβλέπει επίσης:

  • Την επαναφορά θεσμών ρύθμισης της αγοράς εργασίας αλλά και ενίσχυσης των συλλογικών φορέων των εργαζομένων: Μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων χωρίς τις οποίες ελλείπουν οι θεσμικές προϋποθέσεις για την συλλογική οργάνωση των εργαζόμενων.
  • Την οικοδόμηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και κράτους πρόνοιας. Ανταποδοτικού και αποτελεσματικού. Που θα μπορεί να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια και την ευημερία του συνόλου του πληθυσμού.

Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ κατηγορώντας τη ότι αναζητά ευκαιρίες αποσταθεροποίησης ακόμη και με αφορμή τα πιο ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κατηγορώντας τη συνολικότερα για «ανεύθυνη και υπονομευτική στάση».