ΔΙΕΘΝΗ

Τι απάντηση ο Γιλντιρίμ στο Συμβούλιο της Ευρώπης…

Κάλεσμα προς την Τουρκία να αναβάλλει τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Ιουνίου, απηύθυνε η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα από τον Ιούλιο του 2016.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, η επιτροπή, από το Στρασβούργο τόνισε πως «την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η διενέργεια των εκλογών, η τουρκική βουλή ενέκρινε την έβδομη επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Απηχώντας τις ανησυχίες της επιτροπής της Βενετίας, η επιτροπή επαναδιατυπώνει την άποψή της ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές υπό το καθεστώς αυτό καθώς και των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία».

Σημειώνεται ότι ένας από τους κύριους παράγοντες που μειώνουν τη νομιμότητα των εκλογών είναι το ότι ο χώρος για τον δημοκρατικό διάλογο έχει «περιοριστεί» εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνέστησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης «να κοιτά τη δουλειά του» εννοώντας ότι δεν πρέπει να ασχολείται με ζητήματα που δεν το αφορούν.