ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης για Τουρκία: «Οι δυνάμεις να είναι έτοιμες για απάντηση»!

Τρεις προτεραιότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία, ανέπτυξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Το ένα θέμα είναι πάντα η προσοχή μας να είναι στραμμένη στο αξιόμαχο του στρατού μας, για εκείνη την κακή μέρα που θα συμβεί ένα επεισόδιο. Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία. Δεν το επιτρέπει ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι ένα θερμό επεισόδιο κάποιων ωρών, ίσως και όχι από ατύχημα αλλά και από την πρόθεση κάποιου στρατηγού από απέναντι. Μιλάμε για ένα θερμό επεισόδιο και εκεί πρέπει οι ελληνικές δυνάμεις να είναι έτοιμες να απαντήσουν. Άρα χρειαζόμαστε ενίσχυση των όπλων μας» ανέφερε, στη διάρκεια της συνέντευξής του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Το δεύτερο είναι ότι «χρειαζόμαστε συνέχεια μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία. Είχα πάει στη Μυτιλήνη. Τα νησιά μας, ζουν από τις επισκέψεις από την απέναντι πλευρά και θυμώνουν στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στην Κω, αν εμείς μιλάμε κάθε μέρα για πόλεμο. Μην ξεχνάμε -παρά τα όσα μας κάνει ο Ερντογάν- ότι μαζί τους θα ζήσουμε και θα πρέπει να έχουμε και ένα χέρι φιλίας απέναντί τους».

Το τρίτο είναι ότι «πρέπει να δούμε κάποια στιγμή ότι οι όποιες εκκρεμότητες πρέπει να αντιμετωπιστούν από διεθνή δικαστήρια. Εγώ δεν φοβάμαι για τα ελληνικά δίκαια και πιστεύω ότι με απόφαση εθνική, όχι με απόφαση μιας κυβέρνησης,  θα πρέπει να τολμήσουμε προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο». Πρόσθεσε, δε, ότι «το οικονομικό κόστος των αναχαιτίσεων είναι τρομακτικό, αφού μία πτήση στοιχίζει 30.000 ευρώ» ενω χαρακτήρισε λάθος το ότι ο κ.Τσίπρας δεν έχει φέρει ακόμη στη Βουλή την πρόταση του Ποταμιού για συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. «Ο Πρωθυπουργός μου είπε "Πάμε! Τις επόμενες εβδομάδες θα το φέρω στη Βουλή" και από τότε… σιγήν ιχθύος» σημείωσε.

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό αλαλούμ με την υπόθεση των φρεγατών ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «για άλλη μια φορά και χωρίς όριο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παίζουν με τα νεύρα μας. Δεν γίνεται σε ένα θέμα που καίει την ασφάλειά μας να μην υπάρχει σαφέστατη θέση. Είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη με τον κ. Κουβέλη και με όλη τη συνέχεια. Γιατί δεν ήταν μόνο οι φρεγάτες. Προφανώς ήταν τα 2 μεγάλα όπλα αλλά ήταν και η τοποθέτηση του Μακρόν στο πλευρό μας. Το έχει κάνει βέβαια λεκτικά ο Μακρόν, έχει στείλει αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία αλλά εδώ βλέπουμε ότι το μεγάλο πρότζεκτ που θα έπρεπε να ήταν η συνεργασία μας για την ασφάλεια στο Αιγαίο, ναυαγεί. Και θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία από τον πρόεδρο Γιούνκερ και το ΝΑΤΟ για τη συνέχιση της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών. «Είναι μια εικόνα που πρέπει να προβληματίσει κυρίως την Ευρώπη. Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ, που θα είναι σήμερα εδώ, θα κάνει κάποια αναφορά. Πρέπει να σταλεί ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία. Και δεν μπορεί και το ΝΑΤΟ να βγάζει την ουρά του απ' έξω σε αυτή την κατάσταση. Κι εκεί θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρό και το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΝΑΤΟ. Έχουμε βοηθήσει πάρα πολύ τη συμμαχία. Δεν μπορεί αυτή η στρατιωτική συμμαχία να αδιαφορεί γι' αυτές τις εικόνες. Κι εδώ είναι κι ευθύνη της κυβέρνησης. Πρέπει να στείλει ένας σαφές μήνυμα προς τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, ότι δεν μπορούν να ανέχονται αυτές τις εικόνες. Αυτοί είναι στρατιώτες και του ΝΑΤΟ» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε: «Κάνετε ένα λάθος στους τίτλους. Δεν είναι το δικαίωμα των ζευγαριών. Είναι το δικαίωμα των παιδιών να μην αραχνιάζουν σε ένα ίδρυμα. Και ξέρω πολλά ομόφυλα ζευγάρια που θα μπορούσαν να έχουν ένα παιδί, όπως ξέρω και ετερόφυλα που δεν θα έπρεπε να έχουν. Πρέπει να έχουμε αυστηρές διαδικασίες και περιμένω να ακούσω σήμερα τον κ.Γιαννόπουλο από το "Χαμόγελου του Παιδιού" που τον καλέσαμε στη Βουλή για να μας πει την άποψή του».

Σχολιάζοντας την παραίτηση Κριμιζή, σημείωσε ότι «ο Κριμιζής είναι κόσμημα της Ελλάδας με παγκόσμια αναγνώριση. Δεν έχει προφανώς φίλους και συγγενείς στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια ήττα μας. Όταν αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον δημόσιο χώρο είναι μια ήττα της χώρας».