ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα παραίτηση στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό – Αποχώρησε και ο Διευθύνων Σύμβουλος

Ο πρόεδρος του οργανισμού Σταμάτης Κριμιζής παραιτήθηκε την Τετάρτη (25.04.2018), προκαλώντας «αναταραχές» στην κυβέρνηση που τον επέλεξε γι αυτό το πόστο.

Τώρα τα…νερά ταράζονται ακόμα περισσότερο, αφού μέσα σε ένα 24ωρο έρχεται και νέα παραίτηση υψηλόβαθμου στελέχους του οργανισμού.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων

Εν τω μεταξύ ο «πόλεμος» ανακοινώσεων ανάμεσα στον παραιτηθέντα Πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Σταμάτη Κριμιζή και την κυβέρνηση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Από το γραφείο του εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία απαντά στα όσα του καταμαρτυρά ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, Βασίλης Μαγκλάρας αλλά και ο διάδοχός του, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς.

Ο Β. Μαγκλάρας ανέφερε ότι «ο κ. Κριμιζής είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας, γι’ αυτό και ο υπουργός Νίκος Παππάς τον επέλεξε ως πρώτο και ιστορικό πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού», ενώ συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν κατάλαβε τους λόγους που προχώρησε σε αυτή την κίνηση». Κατά τον κ. Μαγκλάρα, το θέμα της οργάνωσης του ΕΛΔΟ ήταν αποκλειστική ευθύνη του πρώην πλέον προέδρου του Οργανισμού, αλλά «οι διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν, δεν έγιναν». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «όπως φαίνεται ο κ. Κριμιζής δεν έχει καταναλώσει χρόνο για να ασχοληθεί με την ουσία του Οργανισμού», ενώ σε άλλο σημείο είπε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος «ασχολήθηκε περισσότερο με το να δίνει αρνητικές συνεντεύξεις για όλα αυτά που θέλει να κάνει το Υπουργείο και η χώρα». Όσον αφορά τις αρμοδιότητες που περιγράφει στην επιστολή του ο τέως πρόεδρος του ΕΛΔΟ, ο κ. Μαγκλάρας εξήγησε ότι αυτές προκύπτουν από τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού, ο οποίος έχει βγει πολύ νωρίς και μάλιστα είχε συνδιαμορφωθεί με τη συμμετοχή του κ. Κριμιζή.

Η ανακοίνωση απάντηση του Σταμάτη Κριμιζή

«Ο κ. Μαγκλάρας έχει προφανώς επιλεκτική μνήμη. Πρώτον, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΔΟ συναντήθηκε τρεις φορές, με συνεδριάσεις διάρκειας 7 ωρών έκαστη και συζήτησε διεξοδικά όλα τα εκκρεμή θέματα. Είναι προφανές ότι το Συμβούλιο και εγώ δαπανήσαμε πάρα πολύ χρόνο για την κατανόηση του Ιδρυτικού νόμου και κατανοούμε πλήρως και τον νόμο και την Υπουργική Απόφαση, η οποία έγινε γνωστή μόλις στις 15 Μαρτίου. Αυτά για το “Δεν ξόδεψε ούτε ένα λεπτό….»

Μετά τη 2η συνεδρία, το Συμβούλιο, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα και το διαφαινόμενο αδιέξοδο, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο να συναντηθούν με τον κ. Μαγκλάρα για συζήτηση των θεμάτων, την οποία ο κ. Γενικός αρνήθηκε. Αντιθέτως, κατά παράβαση κάθε κανονισμού και δεοντολογίας, ζήτησε συνάντηση του ΔΣ δίχως την παρουσία μου, η οποία και έλαβε χώρα ατύπως με μόνον 4 από τα 7 μέλη του Συμβουλίου, καθώς 3 μέλη το αρνήθηκαν. Όλα αυτά ήταν γνωστά και στον κ. Υπουργό.

Δεύτερον, το ότι το θέμα της διαχείρισης δόθηκε «προσωρινά σε υπαλλήλους του υπουργείου γιατί ο ΕΛΔΟ δεν έχει ΑΦΜ» αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υπήρχε ημερομηνία λήξης της διαχείρισης μέσα στην υπουργική απόφαση και ουδεμία αναφορά στον ΕΛΔΟ και γιατί μία δημόσια εταιρεία δεν είχε ούτε ΑΦΜ ούτε λογιστή ούτε Νομικό Σύμβουλο μετά από 2 εβδομάδες κωλυσιεργίας εκ μέρους του κ. Γενικού.

Όσον αφορά στα σχόλια του κ. Πρωτοπαπά, δε νομίζω ότι αρμόζει κάποια ιδιαίτερη απάντηση. Το τι ελέχθη στις συνεδριάσεις του ΔΣ είναι ήδη στα πρακτικά και μπορεί ο ίδιος να διαβάσει τι είπε ή ίσως τι αμέλησε να πει. Ωστόσο του εύχομαι κάθε επιτυχία στις ασχολίες του στον ΕΛΔΟ και την Hellas Sat/Arab Sat. Αν και το βιογραφικό μου είναι διαθέσιμο, ίσως πρέπει να θυμίσω σε όσους επιλεκτικά το ξεχνούν, ότι δεν είμαι θεωρητικός αστροφυσικός, αλλά σχεδιαστής/κατασκευαστής διαστημικών οργάνων και αποστολών, και στη Γή και σε όλους τους πλανήτες, και επιπλέον ερμηνευτής με τους συνεργάτες μου των δεδομένων και ανακαλύψεων που προέκυψαν. Όλα είναι δημοσιευμένα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές σε εκατοντάδες δημοσιεύσεις». 

newsit.gr