ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοτικός σύμβουλος πρότεινε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο στρατός!

Σάλο έχει προκαλέσει η πρόταση του δημοτικού συμβούλου να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο στρατός για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.

Πρόκειται για τον δημοτικό σύμβουλο Ρεθύμνου της παράταξης «Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή», Κωστή Πολοπετράκη, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση του νεοσύστατου Κινήματος «Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Κρητών» που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Ρέθυμνο, ανέφερε:

«Πρέπει ν' απομονώσουμε το πολιτικό σύστημα. Όπως λειτουργεί σήμερα το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει λύσει. Σκέφτομαι ότι θα πρέπει ν' αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο στρατός. Δεν αναφέρομαι σε χρήση βίας και ακραίων επιλογών. Διαδικασίες προβλέπονται από το Σύνταγμα σε σχετικά άρθρα. Πώς θα γίνει αυτό; Θα γίνει με τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό είναι έργο του πανελλήνιου απελευθερωτικού κινήματος Κρητών».

Ο δημοτικός σύμβουλος θεωρώντας μάλιστα ότι η πρόταση του θα επικροτηθεί και θα χειροκροτηθεί από τον ελληνικό λαό, πρόσθεσε: «Φανταστείτε, βάλτε τη φαντασία σας να λειτουργήσει αν ακουστεί και ακούγεται επανειλημμένως, ότι το Κίνημα Κρητών εζήτησε τον στρατό εζήτησε τον στρατό να βγάλει από το αδιέξοδο τη χώρα».

Τον διέγραψε ο επικεφαλής της παράταξης

Αμέσως μόλις έγιναν γνωστά όσα ανέφερε ο κ. Πολοπετράκης, ο επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή» Μιχάλης Ανδρουλάκης, καταδίκασε τη θέση του δημοτικού συμβούλου τονίζοντας ότι δεν εκφράζει τον ίδιο και την παράταξη και ότι θέτει εκτός παράταξης τον κ. Πολοπετράκη.

Τη διαγραφή του Κώστα Πολοπετράκη από την παράταξη Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη -Ανατροπή, ανακοίνωσε χθες και επίσημα στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου.

Ειδικότερα, ο Μιχάλης Ανδρουλάκης κατέθεσε υπόμνημα με το οποίο ενημέρωνε για τη διαγραφή του συμβούλου και παράλληλα πρότεινε στο συμβούλιο να καταδικάσει με ψηφοφορία την τοποθέτηση του κ. Πολοπετράκη, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό.

Στη διάρκεια τη συνεδρίασης τοποθετήθηκαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων και ο δήμαρχος, ενώ πήρε τον λόγο και ο Κώστας Πολοπετράκης, θέλοντας ανασκευάσει κατά κάποιο τρόπο τα λεγόμενα του, ωστόσο επανέλαβε σχεδόν τα ίδια με άλλα λόγια ενώ επιχείρησε να πει ότι τα όσα είχε αναφέρει διαστρεβλώθηκαν.

Ο επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή Μιχάλης Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ανέφερε:

«Θεωρώ ότι το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ρεθύμνης οφείλει να καταδικάσει απερίφραστα με προσωπική ανοιχτή ψηφοφορία των δημοτικών του συμβούλων τη δημόσια τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου κυρίου Κώστα Πολοπετράκη σε εκδήλωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνης στις 16 Απριλίου 2018 ως άκρως αντιδημοκρατική που προκαλεί αλγεινή εντύπωση και αποστροφή.

Όπως ήδη γνωρίζετε από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ανωτέρω εκδήλωσης την πεποίθησή του ότι πρέπει να απομονώσουμε το πολιτικό σύστημα, θα πρέπει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο στρατός, όπως επίσης προέτρεψε νεοσυσταθέντα φορέα να αναλάβει τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση αυτή.

Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι ο κύριος Πολοπετράκης αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της ανωτέρω επίκλησής του έχει τεθεί εκτός της δημοκρατικής δημοτικής παράταξής μας ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στον δήμο Ρεθύμνης με την οποία είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές του 2014».

Δήμαρχος Ρεθύμνου: «Ανησυχώ για την τάση που υπάρχει στην κοινωνία και τείνει στη συνταγματική εκτροπή»

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα ειπώθηκαν και τόνισε ότι υπάρχει μια τάση στην κοινωνία που τείνει στη συνταγματική εκτροπή.

«Και η τοποθέτηση του Κ. Πολοπετράκη στην εκδήλωση και στο συμβούλιο είναι απαράδεκτη. Ανησυχώ που υπάρχει μια τάση στην κοινωνία που τελικά τείνει στη συνταγματική εκτροπή. Περίμενα το κείμενο του Κώστα Πολοπετράκη να 'ναι διορθωτικό και απολογητικό και όχι να επεξηγεί ότι εννοεί κυβέρνηση για δυο χρόνια με τον στρατό. Τα ίδια λέει και ο Ερντογάν. Όπου υπάρχει στρατός σημαίνει περιστολή ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Αυτό διδάσκει το συνταγματικό δίκαιο. Ο Κ. Πολοπετράκης είναι μέλος του ΔΣ και θα παραμείνει. Πρώτη φορά έχει διατυπώσει απόψεις που ερεθίζουν πραγματικά το δημοκρατικό φρόνημα του κάθε υγιούς πολίτη και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί αυτή τη στιγμή της σύγχυσης, που πραγματικά ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα, είναι πολύ εύκολο ο καθένας να ονειρεύεται μια δημοκρατία δικής του κατασκευής. Δεν υπάρχουν πολλές δημοκρατίες πολλών κατασκευών. Υπάρχει σύνταγμα που ισχύει, λέει τι κάνει ο καθένας σε ένα συντεταγμένο κράτος, ποιος νομοθετεί, ποιος κυβερνά, ποιος εκλέγει και ποιος εκλέγεται. Δεν υπάρχει διαδικασία ανάθεσης στον στρατό που να την προβλέπει το σύνταγμα. Μιλάμε για εκτροπή. Εγώ ανησυχώ, Και με τρομάζουν οι τίτλοι «Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Κρητών». Από τι να απελευθερωθούμε; Εγώ κάνω πρόταση να απελευθερωθούμε από τους κακούς μας εαυτούς και τις κακές μας συνήθειες. Γιατί πρώτοι αντιδημοκράτες είμαστε εμείς που δεν καταλαβαίνουμε τα προσωπικά μας λάθη που οδηγούν στην εκτροπή του πολιτεύματος» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Σαφώς υπάρχει ζήτημα, δεν θέλω να φτάσουμε στο σημείο απόφασης συμβουλίου ΔΣ να καταδικάσει προσωπικές συμπεριφορές. Στον Κωστή Πολοπετράκη κάνω έκκληση να ξανασκεφτεί αυτά που σήμερα επανέλαβε διότι είναι εκτός συνταγματικού τόξου και πλαισίου. Σέβομαι την απόφαση ομάδας του. Φαίνεται ότι είναι ομόφωνη η καταδίκη αυτής της στάσης και η διαγραφή. Όλα αυτά όμως έρχονται να επιβεβαιώσουν όλα αυτά που εγώ το θέτω ως θέμα στον διάλογο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει όριο και πλαφόν ποιος, τι εκλέγεται και που εκλέγεται. Δεν λέμε να κάνουμε έλεγχο φρονημάτων αλλά πρέπει κάποια στιγμή να υποχρεώσουμε εκείνους που στοιχίζονται ο ένας δίπλα στον άλλο και στην ουσία λένε τα ίδια πράγματα, να κατεβαίνουν και μαζί και να ξέρουμε ποιοι είναι αντίπαλοι της δημοκρατίας και ποιοι όχι. Και δεν αναφέρομαι σε κανένα συνταγματικό κόμμα -για να μην παρεξηγηθώ. Τα πράγματα είναι σοβαρά και ανησυχώ γιατί αρχίζουμε να σκαφτόμαστε έτσι, άνθρωποι που έχουμε άλλη πορεία και άλλη διαδρομή και δεν έχει να κάνει καθόλου με τη συναισθηματική μας σχέση. Ούτε θεωρώ ότι θα πρέπει να έχει συνέπειες έκπτωσης από άλλες θέσεις ή από την επιτροπή που το δημοτικό συμβούλιο τού ανέθεσε να ηγηθεί, αλλά να επανεξετάσει τον τρόπο που σκέφτεται, γιατί άμα σκεφτόμαστε έτσι σημαίνει ότι έχουμε χάσει το μπούσουλα της δημοκρατίας και πάμε σε ανώμαλα ρήματα».

Επικεφαλής αντιπολίτευσης δήμου: Οχι σε λογική ανθρωποφαγίας

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος τόνισε πως πρόκειται για μια ατυχή δήλωση εκ μέρους του Κ. Πολοπετράκη και πως η παράταξη του είναι αρμόδια για να χειριστεί το θέμα: «Θεωρούμε ότι η δήλωση Πολοπετράκη ήταν ατυχής. Γνωρίζοντας την πορεία του, όμως νομίζω ότι δεν πρέπει να μπούμε σε λογική ανθρωποφαγίας. Νομίζω δίδουμε περισσότερη βαρύτητα σε μια δήλωση που θα έπρεπε να ασκήσουμε την κριτική μας. Η παράταξη του είναι αρμόδια για το θέμα. Παρά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν μια ατυχής δήλωση που δεν εκφράζει αυτό το οποίο πρεσβεύει ο ίδιος» τόνισε ο κ. Νίνος.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όσο κι αν εξοργιζόμαστε με τις πρόσφατες ανοησίες δημοτικού συμβούλου της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, για την απαγόρευση όλων των λαϊκών ελευθεριών με κυβέρνηση στρατηγών, πρέπει ωστόσο να 'χουμε καθαρό αυτό που εδώ και καιρό έχει φανεί: Ότι κάποιοι και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο βρίσκονται σε μόνιμη «τρικυμία εν κρανίω» και πλέον έχουν το… ακαταλόγιστο. Δεν είναι όμως τυχαίο το γεγονός ότι αυτά ακούστηκαν στη σύναξη ενός χώρου που διακρίνεται για τις εθνικιστικές, ρατσιστικές και ακροδεξιές του αντιλήψεις, που μόνο αντίθετος δεν είναι σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό το περιβάλλον κι όχι μόνο είναι ο υποβολέας αυτών των εμετικών ανοησιών και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει.

Το περιστατικό αυτό αποκαλύπτει με τον πιο χαρακτηριστικό και τραγικό τρόπο το μέγεθος του τυχοδιωκτισμού, της υγροποίησης των αξιών που διέκρινε και διακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο όνομα των εκλογικών ωφελημάτων άνοιγε και ανοίγει τις πόρτες των συνδυασμών του, δίνοντας δημόσιο χώρο, βήμα αναγνώριση και πιστοποιητικά δήθεν αριστεροσύνης σε όποιον προστρέχει σε αυτόν. Η αποπομπή από τη δημοτική ομάδα αφορά την επικοινωνιακή, επιφανειακή διαχείριση του προβλήματος, αλλά είναι σαφές πως δεν το λύνει. Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να προβληματίσουν όσους έχουν ακόμη κάποια πραγματικά αριστερή αντίληψη και συνείδηση».

Πολοπετράκης: Δεν εννοούσα χούντα αλλά οικουμενική με στρατό!

Εν τω μεταξύ, ο Κώστας Πολοπετράκης θέλοντας να ανασκευάσει κατά κάποιο τρόπο τα λεγόμενα του μεταξύ άλλων, στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε:

«Προτάθηκε το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Κρητών, έτσι παρουσιάζεται η νεοσυσταθείσα οργάνωση, να προσπαθήσει να διαμορφώσει την κοινή γνώμη, ώστε να πειθαναγκαστεί το ίδιο το πολιτικό σύστημα, σε συνεννόηση όλων των Ελλήνων, να προχωρήσουν ας πούμε σε μια οικουμενική, υπηρεσιακή κυβέρνηση με τον στρατό για δυο έτη και εννοώ με πρόσωπα χωρίς κομματικές παρωπίδες, εγνωσμένου κύρους και διαδρομής και καθόλου δεν εννοούσα χούντα, όπως μερικοί βιαστικά το ερμήνευσαν. Δεν αναφέρομαι σε χρήση βίας και ακραίων επιλογών. Είμαι εναντίον της γέννησης του φασισμού, φαινόμενο που απλώνεται σιγά-σιγά στην Ευρώπη και απλώνεται και φτάνει και στη χώρα μας» και κατέληξε λέγοντας «στην πραγματική δημοκρατία εμμένω ως το καλύτερο πολίτευμα αρκεί να μην παραποιείται και να μην κακοποιείται. Αυτήν υπηρετώ και θα συνεχίσω να υπηρετώ. Τελικά, νομίζω ότι γίνεται κουβέντα για μια τελείως προσωπική μου θέση. Πολλά λόγια για το τίποτα. Διαπιστώνω πολύ μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία μη δικαιολογημένη από συμπεριφορές ορισμένων τόσο κατά το παρελθόν όσο και σήμερα».

Πηγή: rethnea.gr