ΔΙΕΘΝΗ

Εγκαίνια με αντιδράσεις στην Ιερουσαλήμ – Ποιο μέλος της οικογένειας Τραμπ θα είναι εκεί

Έτοιμη για τα εγκαίνια που περίμενε εδώ και πολλά χρόνια είναι η Ιερουσαλήμ, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ανοίξει την αμερικανική πρεσβεία στην πόλη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα είναι στα σημερινά εγκαίνια, αλλά θα είναι η κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ, που εξαιτίας του γάμου της με τον Τζάρεντ Κούσνερ έχει ασπαστεί τον ιουδαϊσμό.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από χθες τις… εορταστικές εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, που αποτελούν και την «αναγνώριση» επί της ουσίας, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους.

Το βράδυ της Κυριακής, στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, δόθηκε δεξίωση, παρουσία της Ιβάνκα Τραμπ, του συζύγου της και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν. Οικοδεσπότης ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Απόντες οι περισσότεροι απεσταλμένοι ξένων κρατών, σε μια (ακόμη) απόδειξη πως η απόφαση του Τραμπ δεν χαίρει συναίνεσης.

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κατέκλυσαν, την Κυριακή, τους δρόμους της Ιερουσαλήμ, σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας, την παραμονή των εγκαινίων, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Κρατώντας τις σημαίες του Ισραήλ, τραγουδώντας και χορεύοντας υπό τους ρυθμούς παραδοσιακών τραγουδιών αλλά και του τραγουδιού «Toy», που κέρδισε τη Eurovision, το πλήθος των συμμετεχόντων έφθασε έως τον Τοίχο των Δακρύων, διασχίζοντας τους δρόμους της Παλιάς Πόλης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα κινητοποιήσει 1.000 αστυνομικούς προκειμένου να προφυλάξει την πρεσβεία και τη γύρω περιοχή, όπου δεσπόζουν αφίσες με το σύνθημα «Τραμπ Κάνε το Ισραήλ Σπουδαίο Ξανά» (Trump Make Israel Great ).

Πάντως, ανησυχία προκαλεί σε πολλές πρωτεύουσες παγκοσμίως η σημερινή εξαγγελθείσα μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, η οποία συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η μετακίνηση της πρεσβείας όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την «κάνει ευκολότερη». Πρόκειται για «την αναγνώριση της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ εναντίον της εγκατάστασης της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.