ΔΙΕΘΝΗ

Η εικόνα που «πάγωσε» τον κόσμο! Η επόμενη μέρα

Η 14η Μαΐου, ημέρα που έχασαν την ζωή τους πάνω από 59 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 2.700 άτομα, ήταν η πιο φονική στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση από τον πόλεμο του 2014 στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς καταγγέλλει την ισραηλινή «σφαγή» ενώ σε λίγες ώρες συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αύριο συγκαλείται ο Αραβικός Σύνδεσμος για το θέμα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται στις έξι το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο «Sputnik» ένας εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με νέο απολογισμό των αξιωματούχων του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον έξι από τους συνολικά 59 νεκρούς είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, εκ των οποίων ένα βρέφος. Το άτυχο βρέφος εισέπνευσε δακρυγόνα, όπως ανέφεραν οι γιατροί. Από τους 2.700 τραυματίες, οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά.
Σήμερα είναι ημέρα γενικής απεργίας στα παλαιστινιακά εδάφη με τους πολίτες να θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

H Χαμάς προειδοποιεί ότι οι διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Ο Χάλιλ αλ Χάγια,αξιωματούχος της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα, διαβεβαίωσε ότι οι διαδηλώσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χαμάς, εναντίον της οποίας το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τρεις πολέμους από το 2008, στηρίζει το κίνημα των Παλαιστινίων.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός, που αμφισβητεί τον ειρηνικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων, κατηγορεί τη Χαμάς ότι εκμεταλλεύεται το κίνημα διαμαρτυρίας για να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας και ότι στέλνει ένοπλους άνδρες να μπερδευτούν με το πλήθος των διαδηλωτών.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, με τον στρατό να αναμένει και σήμερα νέα βίαια επεισόδια