ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι θα μιλήσουν στη Βουλή για την υπόθεση Novartis

Στο κύκνειο άσμα της υπόθεσης Novartis που θα ακουστεί την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που έχει εμπλέξει η κυβερνητική πλειοψηφία στην υπόθεση αναμένεται να πάρουν το λόγο και να τοποθετηθούν.

Από το βήμα της Βουλής θα απευθύνουν σφοδρό κατηγορώ κατά των χειρισμών της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Άδωνις Γεωργιάδης,Γιάννης Στουρνάρας ,Γιώργος Κουτρουμάνης, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται πως θα στείλει γραπτό υπόμνημα. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποια στάση θα κρατήσει ενώ οι κ. Πικραμμένος και Σαλμάς αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τη δική του στάση τις επόμενες ώρες.

Πόσες κάλπες θα στηθούν τελικά

Πάντως σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί ο τρόπος ψηφοφορίας την Παρασκευή στη Βουλή στην συζήτηση του πορίσματος για την υπόθεση Novartis.

Η χθεσινή διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε να στηθούν 10 κάλπες αργά χθες το βράδυ τα μέλη της διάσκεψης ενημερώθηκαν πως σήμερα θα γινόταν νέα διάσκεψη.

Στην καινούργια συνεδρίαση που έγινε το πρωί μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε πως η άποψη για δέκα κάλπες και όχι για μία δεν είναι δική του αλλά αποτελεί πρόταση των υπηρεσιών κατόπιν γνώμης της επιστημονικής υπηρεσίας.

Όμως οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης που μετέχει στην διάσκεψη των προέδρων κατηγόρησε τον κ.Βούτση ότι η απόφαση για 10 κάλπες παραβιάζει βάναυσα τον κανονισμό της Βουλής: «Κινείστε εκτός Κανονισμού της Βουλής. Το πόρισμά σας έχει πακέτο τις κατηγορίες και δεν αναφέρεται σε πρόσωπα. Το 157 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης».

Παρά την παρέμβαση Κακλαμάνη ο κ. Βούτσης έδειξε να επιμένει στις 10 κάλπες και το όλο θέμα μετατίθεται τώρα στη συνεδρίαση της Παρασκευής όπως στην αρχή της είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί σφοδρή ένταση και αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης γι’ αυτό το θέμα.