ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το… ψηφιακό «χαράτσι» σε κινητά, tablets, αλλά και… στικάκια!

Γίνεται πράξη ο φόρος που είχε εξαγγελθεί το 2017 επιβάλλοντας 2% στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, αλλά και στους υπολογιστές όλων των ειδών και τα τάμπλετ υπέρ τον δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και ουσιαστικά υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τους καταναλωτές με περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αν και αρχικά ο νόμος προέβλεπε επιβολή του φόρου στις συσκευές με μνήμη άνω των 4gigabites, τώρα δεν υπάρχουν εξαιρέσεις και θα πληρώνουν όλοι ανεξάρτητα της μνήμης της συσκευής.

Επίσης, επιβαρύνονται επιπλέον με 6% οι ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και οι ηλεκτρονικοί αποθηκευτικοί δίσκοι πάνω από 1 TB και με 4% οι φωτοτυπικές μηχανές, τα scanner, οι εκτυπωτές το χαρτί φωτοτυπίας και οι σκληροί δίσκοι μέχρι 1TB.

Ο  Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο νόμο και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει.

Όπως τόνισαν σε συνάντηση που είχαν  στο Υπουργείο Πολιτισμού οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ, είναι σαφές ότι μια τέτοια επιβάρυνση πλήττει πρωτίστως τους πολίτες και τα νοικοκυριά, σε μία περίοδο που πραγματικά ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Παράλληλα εκτιμά πως το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τα δημοσιονομικά έσοδα αφού, αντί εξοικονόμησης, οδηγεί σε επιβάρυνση, καθώς αυξάνει τα έξοδα από την καταβολή του ποσοστού αμοιβής στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προμηθεύεται το Δημόσιο, αλλά και από τη μείωση των εσόδων των φορολογούμενων επιχειρήσεων.