ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσουνάμι» ελέγχων εξαπολύει η ΑΑΔΕ

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου αποτελεί μια διαρκή προτεραιότητα της ΑΑΔΕ, όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Αρχής για το 2018, στο οποίο προβλέπεται αυξημένος αριθμός φορολογικών ελέγχων, οι οποίοι όπως προγραμματίζεται θα ξεπεράσουν τους 100 χιλ., στοχευμένοι προληπτικοί έλεγχοι και έρευνες σε όλη την επικράτεια και ειδικοί έλεγχοι σε κατηγορίες επιτηδευματιών. 

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ορίζεται αυξημένος αριθμός εκ των υστέρων ελέγχων και ελέγχων δίωξης από τα τελωνεία, τις κινητές και τις θαλάσσιες ομάδες ελέγχου καθώς και ειδικοί έλεγχοι με μέσα δίωξης. Στοχευμένοι έλεγχοι και δράσεις θα πραγματοποιηθούν για καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ., μετά την εκπόνηση των σχετικών ειδικών Επιχειρησιακών Σχεδίων.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 48,16 δισ. ευρώ, από 47,56 δισ. ευρώ το 2017. Στην αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να συνεισφέρουν οι κατηγορίες των άμεσων και έμμεσων φόρων, τα έσοδα των οποίων αναμένεται να ενισχυθούν κατά 144 εκατ. ευρώ και 448 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2018 προβλέπει:

    Σχέδιο για τη διενέργεια 190.000 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων το 2018 για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου
    Στόχο για είσπραξη 2,8 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και το 24% των νέων οφειλών που θα δημιουργηθούν φέτος. Το σχέδιο περιλαμβάνει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών ενώ σχεδιάζεται και η καθιέρωση απλούστερων διαδικασιών για το άνοιγμα θυρίδων.

Ειδικότερα στόχος είναι, όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο, η εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε έξι στους δέκα οφειλέτες ( 59%) με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στους οποίους δύναται να επιβληθούν τα μέτρα αυτά. Μάλιστα προγραμματίζονται τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικές κλήσεις για την ενημέρωση και συμμόρφωση των φορολογούμενων σχετικά με τις υποχρεώσεις τους.

Όπως προκύπτει, η λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στο οποίο καταγράφονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων, τοποθετείται για το τέλος του 2020.

Οι φορολογικοί έλεγχοι, μεταξύ άλλων, αναμένεται να επικεντρωθούν σε:

    Φορολογούμενους που υποβάλουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ενώ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
    Φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και μεγάλες επιχειρήσεις. Θα διενεργηθούν πάνω από 1.000 έλεγχοι.
    Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Στόχος ο εντοπισμός παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών.
    Υποθέσεις που αφορούν απάτη στον Φ.Π.Α.
    Εξαφανισμένους έμπορους με στόχο την απενεργοποίηση τουλάχιστον 50 Α.Φ.Μ.
    Τουλάχιστον 230 ΑΦΜ που ελέγχονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.
    Συμβολαιογράφους
    Επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες αλλά και οι επιχειρήσεις με πειραγμένες ταμειακές μηχανές.

Παράλληλα προωθείται η διασύνδεση του Taxis με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την παρακολούθηση της μισθωτής εργασίας και με το πληροφοριακό σύστημα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τον έλεγχο των κινήσεων σε χρηματιστηριακά προϊόντα. Εξάλλου οι φορολογικές αρχές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας.

Αναλυτικά προβλέπεται:

1. Διενέργεια τουλάχιστον 450 ελέγχων από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Τμήματα Ελέγχου.

2. Βεβαίωση τουλάχιστον 700 εκ. € από ελέγχους του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.

3. Εισπραξιμότητα άνω του 40% από ελέγχους του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.

4. Βεβαίωση τουλάχιστον 17 εκ. € από τη διενέργεια ελέγχων τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών, με χρήση της βάσης AMADEUS, από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. σε"Μεγάλους Φορολογουμένους".

5. Διενέργεια τουλάχιστον 550 ελέγχων από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.  

6. Βεβαίωση τουλάχιστον 500 εκ. € από ελέγχους του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. 

7. Εισπραξιμότητα άνω του 20% από ελέγχους του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.

8. Διενέργεια τουλάχιστον 1.250 ελέγχων από τις Φ.Α.Ε./Τμήματα Ελέγχων.

9. Βεβαίωση τουλάχιστον 550 εκ. € από ελέγχους των Φ.Α.Ε./Τμήματα Ελέγχων, Τμήμα Εσόδων

10. Διενέργεια τουλάχιστον 1.100 ελέγχων επιστροφής φόρων από τις Φ.Α.Ε./Τμήματα Ελέγχων.

11. Εισπραξιμότητα άνω του 15% από ελέγχους των Φ.Α.Ε./Τμήματα Ελέγχων, Τμήμα Εσόδων.

12. Διενέργεια τουλάχιστον 15.500 ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ./Τμήματα Ελέγχων.

13. Βεβαίωση τουλάχιστον 1,5 δισ. € από ελέγχους των τμημάτων ελέγχων των Δ.Ο.Υ.

14. Διενέργεια τουλάχιστον 5.900 ελέγχων επιστροφής φόρων από τις Δ.Ο.Υ. Τμήματα Ελέγχων.

15. Εισπραξιμότητα άνω του 14% από ελέγχους των Δ.Ο.Υ./Τμήματα Ελέγχων

16. Διενέργεια 1.070 ελέγχων κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., την Φ.Α.Ε. και τα τμήματα Ελέγχου των Δ.Ο.Υ.

17. Διενέργεια πλήρων και μερικών ελέγχων επί "φρέσκων" υποθέσεων, σε ποσοστό τουλάχιστον 70% επί του συνόλου των πλήρων και μερικών ελέγχων, από Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., Φ.Α.Ε.&Δ.Ο.Υ./Τμήματα Ελέγχου.

18. Διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου, από τα τμήματα Ελέγχων των ΔΟΥ.

19. Διενέργεια τουλάχιστον 100 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής από τους συμβολαιογράφους ή/και από τους υποθηκοφύλακες του άρθρου 54 Α του Ν.4174/2013, από την οικεία Δ.Ο.Υ. του συμβολαιογράφου/Τμήμα Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους.

20. Συμμετοχή στη διενέργεια 5 πολυμερών ελέγχων των υπηρεσιών Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., Φ.Α.Ε. & Δ.Ο.Υ./Τμήματα Ελέγχου.

21. Διενέργεια τουλάχιστον 70.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ./Όλα τα Τμήματα.

22. Εντοπισμός παραβατικότητας τουλάχιστον στο 20% των διενεργηθέντων μερικών επιτόπιων ελέγχων των Δ.Ο.Υ./Όλα τα Τμήματα.

23. Διενέργεια τουλάχιστον 500 μερικών επιτόπιων ελέγχων για διασφάλιση της είσπραξης του φόρου διαμονής. Δ.Ο.Υ./Όλα τα Τμήματα.

24. Έκδοση Πράξεων Επιβολής Προστίμων (Π.Ε.Π.), το αργότερο εντός 3 μηνών από τη διαπίστωση των παραβάσεων κατά τη διενέργεια ελέγχων πρόληψης, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας (Δ.Ο.Υ./Τμήματα Ελέγχων).

25. Διενέργεια τουλάχιστον 8.000 ελέγχων διακίνησης από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 47% αυτών (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε./Τμήματα Ερευνών)

26. Διενέργεια τουλάχιστον 4.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 47% αυτών (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε./Τμήματα Ερευνών).

27. Διενέργεια τουλάχιστον 200 ειδικών στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών από τα τμήματα ερευνών της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.

28. Διενέργεια τουλάχιστον 110 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον Φ.Π.Α. από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 45% αυτών (.Υ.Ε.Δ.Δ.Ε./Τμήματα Ερευνών).

29. Απενεργοποίηση τουλάχιστον 50 Α.Φ.Μ. εξαφανισμένων εμπόρων (φυσικών προσώπων, εταιρειών) από τα τμήματα ερευνών της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.

30. Ταχύτερος εντοπισμός των εξαφανισμένων εμπόρων, ώστε τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα που εντοπίζονται να μην ξεπερνούν τα 30 εκ. €. (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε./Τμήματα Ερευνών).

31. Ολοκλήρωση έρευνας σε τουλάχιστον 230 Α.Φ.Μ. κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε./Τμήματα Ερευνών).

32. Διενέργεια τουλάχιστον 110 λοιπών υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 45% αυτών  Υ.Ε.Δ.Δ.Ε./Τμήματα Ερευνών).

33. Εντοπισμός διαφυγόντων εσόδων από τη διενέργεια των λοιπών ερευνών φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. του ΣΠ.2.1.32, άνω των 30 εκ. € (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε./Τμήματα Ερευνών).

34. Αξιολόγηση τουλάχιστον 3.500 ληφθεισών πληροφοριών/καταγγελιών από την Επιτροπή Αξιολόγησης Καταγγελιών της ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε.

economy365.gr