ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές για την τέταρτη αξιολόγηση – Το νέο σύστημα εποπτείας

Έκλεισε η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) με τους θεσμούς για την τέταρτη αξιολόγηση δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχαν συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τις τελευταίες πινελιές στο SLA.

Οι αποφάσεις για το νέο σύστημα μεταμνημονιακής εποπτείας θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου, ενώ συμφωνήθηκε ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέχρι τις 14 Ιουνίου

Οι τελευταίες αλλαγές αφορούν στο κεφάλαιο «δημοσιονομικά πλεονάσματα» τα οποία θα αποτυπωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2022 που θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου. Εκεί η κυβέρνηση θα αποτυπώνει και την νέα, ακόμα πιο χαμηλή πρόβλεψή της για την Ανάπτυξη φέτος: η πτωτική πορεία των προβλέψεών της ξεκίνησε από 2,6% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο του 2017 και το 2,5% στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε για το 2018, αλλά έπεσε στο 2,3% στο προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου τον Απρίλιο και τώρα πλέον -λίγο πριν τα μισα του έτους- αναμένεται να προσγειωθεί στο 2% ή 2,1% του ΑΕΠ.

Δεσμεύσεις για τις συντάξεις

Το κυριότερο όλων όμως, με το Μεσοπρόθεσμο που θα ψηφιστεί στην Βουλή, επαναβεβαιώνεται η δέσμευση της χώρας ότι δεν θα κάνει στροφή στην πολιτική της για το Ασφαλιστικό και τις Συντάξεις.

Μετά τον κορυφαίο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών που τόνισε πως «τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν», ήταν σειρά χθες της αρμόδιας υπουργού Εργασίας κυρίας Έφης Ατχσιόγλου να στείλει μήνυμα σταθερότητας στους δανειστές της χώρας (σημερινούς και μελλοντικούς) μιλώντας για «πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης». Και για όποιον δεν κατάλαβε, η υπουργός συμπλήρωσε –έχοντας δίπλα της την αναπληρωτή υπουργό κυρία Φωτίου: «Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής. Οι θεσμοί επιβεβαίωσαν ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα» στο Ασφαλιστικό.

Η διαβεβαίωση αυτή και η επίκληση της έγκρισης των θεσμών, ήρθε σε μια στιγμή που το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχε φτάσει να διαπραγματεύεται με 4,5% επιτόκιο, σημειώντας αύξηση σχεδόν 12% μέσα σε μια εβδομάδα –και για εξωγενείς λόγους μάλιστα που αφορούσαν την Ιταλία.

Παζάρι μέχρι τέλους για τις αντικειμενικές

Σήμερα πάντως, πάνω «το νήμα» του τερματισμού κυριολεκτικά, αναμένεται να κριθεί και η τύχη των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες και στον ΕΝΦΙΑ. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, με μια «ζαριά» της τελευταίας στιγμής, να μετριάσει ή να μεταθέσει τις αυξήσεις αντικειμενικών τιμών και φόρων των ακινήτων, οι οποίες πρόκυψαν τελικά (αντί μειώσεων) για τις περισσότερες περιοχές της χώρας –και ειδικά για τις πιο υποθαθμισμένες που θεωρούνται όμως και εκλογικά "κάστρα" του ΣΥΡΙΖΑ.