ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για πυροσβέστες

Ξεκίνησε σήμερα 21/05/2018 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανέργους, ηλικίας άνω των 18 ετών, για 5.066 θέσεις πλήρους απασχόλησης και για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Η υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 31/05/2018 και ώρα 12η μεσημβρινή.
Στο πλαίσιο του προγράμματος για την αντιπυρική προστασία των δασών θα προσληφθούν δασοπόνοι, φύλακες, ειδικοί δασικής προστασίας, εργάτες, γεωτεχνικοί, οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων, διοικητικοί υπάλληλοι – λογιστές κ.α. Ειδικότητες ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ θα τοποθετηθούν σε όλες τις Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία της χώρας, όπως επίσης και στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι προσλήψεις αφορούν θέσεις 8μηνης διάρκειας – όπως όλα τα προγράμματα Κοινωφελούς – με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας – καθαρισμός, προφύλαξη, προστασία – και όχι της δασοπυρόσβεσης. Η κατανομή των θέσεων έχει γίνει με συνδυασμό κριτηρίων όπως η επικινδυνότητα και η έκταση των περιοχών, η συσσωρευμένη βιομάζα κ.α. Ειδική πρόνοια έχει ληφθεί για προστατευόμενες περιοχές όπως Εθνικοί Δρυμοί. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και του Πράσινου Ταμείου και σχεδιάστηκε από κοινού από το Υπουγείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι ωφελούμενοι θα εργάζονται στην προστασία των δασικών εκτάσεων της χώρας από πυρκαγιές, αλλά και στη διαχείριση των ήδη καμένων περιοχών προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών. Επιπλέον με την επίβλεψη των δασαρχείων θα εκπονήσουν οικολογικές δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας των Δασών με σκοπό την ανάπτυξη και τη διατήρηση βιώσιμων πληθυσμών και οικοσυστημάτων.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr), στο πεδίο υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, από χρήστες πιστοποιημένους στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες της Διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, με την εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).