ΥΓΕΙΑ

Τα πολλαπλά οφέλη του κρασιού στη υγεία μας

Διάφορες επιστημονικές μελέτες στα χρόνια έχουν αποδείξει πως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση) την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα, καθώς έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Έτσι λοιπόν και εμείς τα συγκεντρώσαμε όλα αυτά σε μια λίστα για να τα μοιραστούμε μαζί σας. 

Το κρασί μας κάνει πιο έξυπνους
Η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Μετά από μόλις 30 λεπτά δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν ρεσβερατρόλη είχαν σημαντική αύξηση στη διατήρηση των λέξεων και έδειξαν ταχύτερες επιδόσεις στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το σχηματισμό νέων αναμνήσεων, μάθησης και συναισθημάτων.

Το κρασί μειώνει την ακμή
Η ρεσβερατρόλη είναι ικανή να αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν ακμή περισσότερο από το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και λειτουργεί ακόμα καλύτερα όταν συνδυάζεται με υπεροξείδιο βενζοϋλίου. Μέχρι στιγμής, η κατανάλωση αντιοξειδωτικού (όπως το κρασί) είναι ο καλύτερος τρόπος να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές του. Η τοπική εφαρμογή στις κρέμες δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική – έτσι είναι καλύτερο να απορροφάτε τα αντιοξειδωτικά σας από το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά αντί να αγοράζετε ακριβές κρέμες.

Το κρασί είναι καλύτερο από το γυμναστήριο
Θα προτιμούσατε να πίνετε κρασί ή να λιώνετε στο γυμναστήριο; Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά διαπίστωσαν ότι η ρεσβερατρόλη βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των οστών. Με τον ίδιο τρόπο τα μέρη αυτά βελτιώνονται όταν πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Τώρα φανταστείτε τα οφέλη του να κάνετε και τα δύο!

Το κρασί μειώνει την κατάθλιψη
Ξέρετε ότι το κρασί σας βοηθά να χαλαρώσετε … αλλά τι γίνεται με την κατάθλιψη; Οι ερευνητές στην Ισπανία διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έπιναν δύο έως επτά ποτήρια κρασιού την εβδομάδα ήταν λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με κατάθλιψη. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι παράγοντες του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ευρήματά τους, ο μειωμένος κίνδυνος ήταν ισχυρός.

Το κρασί μας κάνει να βλέπουμε καλύτερα!
Η ρεσβερατρόλη εμποδίζει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων εκτός ελέγχου των οφθαλμών, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και του σχετιζόμενου με την ηλικία εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Σημειώστε ότι αυτές οι μελέτες έγιναν σε ποντίκια, οπότε η δόση για τους ανθρώπους δεν είναι ακόμη σαφής. Αλλά αυτή είναι μια σπουδαία αρχή.

Το κρασί προστατεύει το σμάλτο των δοντιών
Ξέρατε ότι η κατανάλωση κρασιού είναι ένας ελάχιστα γνωστός τρόπος για να προστατεύσετε τα δόντια σας από τα βακτηρίδια; Αναφέραμε τις αντιμικροβιακές επιδράσεις του κρασιού στο δέρμα. Λοιπόν, βοηθά επίσης στη μείωση των βακτηριδίων στα δόντια μας. Χρησιμοποιώντας πέντε από τα κοινά βακτήρια του στόματος που προκαλούν πλάκα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν την σχεδόν πλήρη υποβάθμιση των βακτηριδίων μετά την εφαρμογή biofilms με κόκκινο κρασί.

Το κρασί μας προστατεύει από το κρύωμα
Μια μελέτη εξέτασε 4.000 μέλη σε πέντε πανεπιστήμια σε όλη την Ισπανία. Εκείνοι που έπιναν κρασί ήταν λιγότερο πιθανό να κρυώσουν σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μπύρα ή οινοπνευματώδη ποτά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Το κρασί μειώνει τη χοληστερόλη
Η ρεσβερατρόλη πιστεύεται ότι μειώνει την LDL και αυξάνει την HDL, πράγμα που σημαίνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία μας είναι λιγότερο πιθανό να επικαλυφθούν με πλάκα. Ακόμη και η American Heart Association παραδέχεται ότι η μέτρια κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την HDL σας ή την καλή χοληστερόλη κατά περίπου 12%.

Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Ο οίνος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Στις αναλύσεις προσαρμοσμένες ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα, η πρόσληψη οίνου σε μηνιαία, εβδομαδιαία ή καθημερινή βάση συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με την πρόσληψη οίνου. Τα οφέλη δεν παρατηρήθηκαν στην κατανάλωση μπύρας ή σκληρού οινοπνεύματος

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Οι άνδρες και οι γυναίκες που πίνουν μέτρια έχουν 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτό μπορεί να οφείλεται και πάλι στην ρεσβερατρόλη, η οποία βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ο σημαντικότερος κρίσιμος παράγοντας που συμβάλλει στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
 
Πηγή: krasiagr.com