GOOGLE NEWS

Γιατί η Ελλάδα διανύει το πιο κρίσιμο δεκαπενθήμερο της τελευταίας 10ετίας!

Το πιο κρίσιμο 15μερο της τελευταίας 10ετίας!

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Το ημερολόγιο του Χρέους είναι βαρύ. Από σήμερα μέχρι και την 21ηΙουνίου, γίνονται πολλά, παίζονται τα πάντα και διαμορφώνεται το οικονομικό πλαίσιο της επόμενης δεκαετίας για την Ελλάδα.

Σήμερα το μεσημέρι, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώνει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2018. Είναι το τελευταίο στατιστικό στοιχείο που χρειάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και οι «θεσμοί» για να ολοκληρώσουν την Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέουςμαζί φυσικά με τις τελικές αποφάσεις για την επόμενη ρύθμιση χρέους την οποία συζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς στον Καναδά.

Την Πέμπτη 7 Ιουνίου, η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή το περιβόητο πολυνομοσχέδιο με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής(δηλαδή τις δεσμεύσεις της χώρας για λιτότητα με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι τον Δεκέμβριο 2022) αλλά και τα 50 προ-απαπαιτούμενα(αντικειμενικές αξίες, συντάξεις, φόροι, ΦΠΑ 24% στα νησιά κλπ).  Στο μεσοπρόθεσμο θα περιγράφονται τα μέτρα και οι περιορισμοί που είναι απαραίτητα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το τέλος toy 2022. Εφόσον η Ελλάδα θα έχει υπερ-πλεόνασμα (δηλαδή πάνω από 3,5%)  θα δημιουργείται κάθε χρόνο δημοσιονομικός χώρος, που θα μπορεί να διανεμηθεί, όχι πια ως έκτακτο «κοινωνικό μέρισμα», αλλά σε μόνιμες ελαφρύνσεις. Η αρχή θα γίνει για το υπερ-πλεόνασμα του 2018, που, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, θα φτάνει τα 700 εκ ευρώ.

Την ίδια μέρα,Πέμπτη 7 Ιουνίου, συνεδριάζει το EuroWorkingGroupγια να ετοιμάσει το πλαίσιο των συζητήσεων και την agenda του Eurogroup της 21ηςΙουνίου. Θα γίνει αποτίμηση του πολυνομοσχεδίουπου κατατίθεται και της ολοκλήρωσης στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων.

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου,η Βουλή θα έχει ψηφίσει οπωσδήποτε το Πολυνομοσχέδιο. Την ίδια ακριβώς μέρα, ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκηςπρέπει να έχει παρουσιάζει την αναλυτική κατάσταση των πληρωμών του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό Τομέα, αυτή να κριθεί ικανοποιητική ώστε να μην χαθεί η τελευταία υπο-δόση της ΤΡΙΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (όχι της 4ης) ύψους 1 δις Ευρώ. Για να μην χαθεί το 1 δις Ευρώ από την Τρίτη Αξιολόγηση πρέπει η κυβέρνηση να έχει εξοφλήσει αντίστοιχα ποσά στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση όμως είναι απασχολημένα όχι στο να πληρώνει υποχρεώσεις της αλλά στο να «χτίζει» υπερ-πλεόνασμα και «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer).

Την Δευτέρα 18 Ιουνίου,οι Έλληνες θα διαβάσουν την τελική αξιολόγηση του Τρίτου Μνημονίου. Η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) θα υποβληθεί στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίουγια να οριστικοποιηθεί το ΤΕΛΟΣ των Μνημονίων.

Στις 21 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του Eurogroup αφού διαπιστώσουν το ΤΕΛΟΣ των Μνημονίων αμέσως θα ανακοινώσουν το καθεστώς της Μετα-Μνημονιακής Εποπτείας Επιτήρησης και τακτικής ανά τρίμηνο παρακολούθησηςπου θα συνοδεύει τα όποια μέτρα ελάφρυνσης Χρέους θα έχουν στο μεταξύ αποφασίσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο G7 στις 10 Ιουνίου και φυσικά στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες….