ΥΓΕΙΑ

Πόσοι είναι οι φυσιολογικοί παλμοί της καρδιάς και πώς να τους μετράς;

Αρρυθμίες, ταχυκαρδίες κι άλλα «παιχνίδια» της καρδιάς συμβαίνουν συχνά σ’ όλους μας.

Σ’ άλλους σε μεγαλύτερο και σ’ άλλους σε μικρότερο βαθμό. Ξέρεις, όμως, πόσοι είναι οι φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς και πώς να τους μετράς;

Η μέτρηση των παλμών ανά λεπτό πρέπει να γίνεται σε κατάσταση χαλάρωσης προκειμένου να μετρήσουμε σωστά τον καρδιακό παλμό. Οι φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά λεπτό σε κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης είναι από 60 μέχρι 100.

Εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι παλμοί της καρδιάς μας κυμαίνονται μέσα σ’ αυτά τα όρια, τότε εξασφαλίζουμε ότι δεν καταπονούμε τους μυς της καρδιάς μας.

Οι χαμηλότεροι ή υψηλότεροι παλμοί καρδιάς σε κατάσταση χαλάρωσης μπορούν να υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα, εάν ξεπερνούν τους 100 ανά λεπτό, τότε έχουμε ταχυκαρδία, η οποία μπορεί να προκαλείται από αναιμία, πυρετό, αφυδάτωση ή κάποια άλλη καταπόνηση (ψυχολογική ή σωματική). Φυσικά, δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί κάποιο πρόβλημα στους ιστούς στις καρδιάς.

Εάν οι παλμοί της καρδιάς είναι λιγότεροι από 60 ανά λεπτό, τότε μιλάμε για βραδυκαρδία, δηλαδή πιο αργή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Για τη βραδυκαρδία μπορεί να οφείλεται κάποιο φάρμακο ή ανωμαλίες στο ηλεκτρικό κύκλωμα της καρδιάς.

Φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά ηλικία

Πώς μετράμε τους παλμούς της καρδιάς

Βάζουμε το δείκτη μας και το μεσαίο μας δάχτυλο στο λαιμό μας ή στην εσωτερική πλευρά του καρπού μας.

Μόλις βρούμε το σφυγμό μας, μετράμε τους παλμούς μας για 15 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τους πολλαπλασιάζουμε με το 4 για να βρούμε τους παλμούς ανά λεπτό.

Μην ξεχνάς να κάνεις συχνό check-up και εάν παρατηρήσεις ότι οι παλμοί της καρδιάς σου δεν κινούνται μέσα στα φυσιολογικά όρια ανά ηλικία, να συμβουλευτείς αμέσως έναν καρδιολόγο.

Πηγή: ipop.gr