ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Ποτέ δεν είπα ότι η λιτότητα τελείωσε

Λαμβάνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι η αντιπολίτευση έχει υποπέσει σε τέσσερις παρανοήσεις για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019 – 2022. Ο ίδιος επιχείρησε να καταρρίψει την κριτική για τα υπερπλεονάσματα που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο υποστηρίζοντας ότι θα επιτευχθούν παρά την θέληση της κυβέρνησης που διατηρεί τον στόχο για πλεονάσματα 3,5%.

«Ο πρώτος μύθος ισχυρίζεται ότι το μεσοπρόθεσμο βάζει ως στόχο σημαντικά πλεονάσματα πάνω από 3,5%. Η αλήθεια είναι ότι η πρόβλεψη είναι 3,96% το 2019, 4,15% το 2020, 4,53% τα 2021 και 5,19% για το 2022. Αυτά αποτελούν τις υπεραποδόσεις και όχι τον στόχο που επιλέγει η κυβέρνηση που παραμένει στο 3,5%» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ο πίνακας που εμφανίζει τα πλεονάσματα αποτελεί το βασικό σενάριο της κυβέρνησης χωρίς νέα μέτρα: «Όταν το βασικό σενάριο υπολείπεται του στόχου η πολιτική πρέπει να είναι περιοριστική. Όταν το υπερβαίνει η κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει επεκτατική πολιτική.

Η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών για πρώτη φορά από το 2010 επιτρέπει την επέκταση». «Δεν πρόκειται για παροχές. Είναι μέτρα μόνιμα που θα προϋπολογιστούν στους προϋπολογισμούς 2019-22 και αθροιστικά σωρεύονται στα 3,6 δις ευρώ. Από αυτά τα 2,3 δις ευρώ αφορούν μόνιμες μειώσεις φόρων και το άλλο ένα τρίτο σε μόνιμες αυξήσεις δαπανών σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μείωση παιδικής φτώχιας, καταπολέμηση ανεργίας κ.α.» ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης. Ο ίδιος διέψευσε ότι τα υπερπλεονάσματα προκαλούνται από την προνομοθέτηση μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου καθώς ανέφερε ότι για τα επίμαχα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη υπολογιστεί ισόποσα αντίμετρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε πως η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% δεν ισοδυναμεί με αιώνια λιτότητα αναφέροντας ότι «διατήρηση πλεονασμάτων και επέκταση είναι εφικτή».

Οι αναφορές του κ. Χουλιαράκη περί τέλους λιτότητας προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ με τον κ. Θανάση Βαρδαλή να ασκεί κριτική στους παριστάμενους υπουργούς.

«Ποτέ δεν είπα ότι η τελείωσε η λιτότητα, είπα ότι την μειώνουμε» αντέδρασε ο κ. Τσακαλώτος από το υπουργικά έδρανα με τον βουλευτή του ΚΚΕ να του εξηγεί «δεν μίλησα για εσάς αλλά για τον κ. Χουλιαράκη».

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά με ειρωνική διάθεση προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη αναφορικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «όταν βγείτε κυβέρνηση θα πάτε στην Μέρκελ και θα της ζητήσετε μείωση πλεονασμάτων, κατάργηση ιδιωτικοποιήσεων και Υπερταμείου. Και θα σας πει «καλώς τα παιδία». Good luck»