ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοφανές: Άλλες αντικειμενικές αξίες στον ΕΝΦΙΑ κι άλλες για τους υπόλοιπους φόρους

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα δεν έχει ξανασυμβεί. «Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενη», η κυβέρνηση ανακοίνωσε άρον-άρον τις νέες αντικειμενικές αξίες που επιβαρύνουν ΟΛΑ τα νοικοκυριά γιατί εκτός από τον ΕΝΦΙΑ ανεβάζουν το κόστος διατήρησης ακινήτων συνολικά με περίπου 30 φόρους κι επιβαρύνσεις .

Η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έλυσε τον Γόρδιο Δεσμό:

Οι νέες τιμές ζώνης ανακοινώθηκαν, είναι οι επίσημες τιμές του Κράτους αλλά δεν θα ισχύσουν για τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων ούτε για τους λοιπούς φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα.

·        Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν μόνον για τον ΕΝΦΙΑ.

·        Του χρόνου, ποιος ζει ποιος πεθαίνει, θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες για όλους τους υπόλοιπους φόρους ακίνητης περιουσίας.

Με απλά λόγια, με απόλυτο κυνισμό και χωρίς τύψεις, η κυβέρνηση υπέγραψε απόφαση με την οποία οι κάτοικοι 3.792 περιοχών σε ολόκληρη την Ελλάδα φέτος θα πληρώσουν μόνον τον ακριβό ΕΝΦΙΑ αλλά του χρόνου θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές πρόσθετες επιβαρύνσεις κατά τη μεταβίβαση ενός ακινήτου π.χ. στο παιδί τους.

Αυτό σημαίνει:

·        Φέτος όσοι διαθέτουν ακίνητα στις λεγόμενες «λαϊκές» περιοχές, με χαμηλή μέχρι χθες αντικειμενική αξία πρέπει να σπεύσουν να κάνουν μεταβιβάσεις (γονικές παροχές, δωρεές κ.λπ.) μέχρι το τέλος του χρόνου για να γλυτώσουν πολλά λεφτά.

Ακόμη και στις λαϊκές συνοικίες, όπου οι μεταβιβάσεις είναι κατά κύριο λόγο αφορολόγητες λόγω του υψηλού αφορολόγητου που ισχύει στις γονικές παροχές, υπάρχει η επιβάρυνση των εξόδων μεταβίβασης. Εκεί που οι ανατιμήσεις γίνονται πραγματικός εφιάλτης είναι στις αγορές ακινήτων οι οποίες υπόκεινται σε ΦΠΑ.